Otse põhisisu juurde

Irène Némirovsky "Prantsuse süit"

Juudi päritolu prantsuse kirjandusklassiku Irène Némirovsky "Prantsuse süit" on üks esimesi ilukirjanduslikke teoseid Teisest maailmasõjast.

Tähelepanuväärne ei ole aga mitte ainult raamat, vaid ka autori elukäik ning traagiline saatus. 11. veebruaril 1903 Kiievis pankuri perre sündinud Irène Némirovsky oli lapsepõlves õnnetu laps, otsides pelgupaika kirjandusest. Ta hakkas kirjutama juba neljateistkümneaastaselt, leides kirjutamisest lohutust üksindusele. Pärast kolimist Kiievist Petrogradi ning seejärel Moskvasse, saabus tema perekond 1919. aastal Pariisi, kus ta ka abiellub ning saab kaks last. Hoolimata oma tuntusest (1929. aastal ilmunud "David Golder" toob talle kiiresti kuulsuse) ning usuvahetusest ei õnnestu Irène Némirovskyl saada Prantsuse kodakondsust ning vahetult enne Teise maailmasõja puhkemist 1939. aasta 1. septembril põgenes ta koos abikaasa ning tütardega Pariisist külasse nimega Issy-l’Évêque.

Issy-l’Évêques kirjutas Némirovsky "Prantsuse süidi" väikesesse nahkkaantega märkmikusse. Plaanitud viieosalisest teosest, mis on üles ehitatud nagu sümfoonia, jõudis Némirovsky valmis kirjutada kaks jagu – 1942. aasta juulis ta arreteeriti ning viidi Auschwitzi, sama saatus tabas ka tema abikaasat ning nende tütred pääsesid eluga vaid tänu pühendunud hooldajale ning headele sõpradele.

Väike märkmik oli tähelepanuta rohkem kui pool sajandit, sest kirjaniku tütar Denise Epstein arvas, et tegu on ema päevikuga, mille lugemine on liialt valus. Alles 1998. aastal selgus, et tegemist on romaani käsikirjaga.

Esimest korda alles 2004. aastal trükis ilmunud romaan annab tänu sellele, et kirjanik kõike toimuvat reaalselt nägi ja tunnetas, läbinägeliku ja tõetruu pildi Prantsusmaast ja prantslastest: väljarändajaid täis teed; külad täis kurnatud ja nälginud lapsi ja naisi; keset teed seisvad rikkis autod, mis on mööbli, madratsite ja toidunõudega üle koormatud; kodanlased, kelles rahvamassid vastikust tekitavad ning kelle suurimaks eesmärgiks on oma nipsasjakeste päästmine; saksa sõdurid, kes prantsuse peredesse majutatakse.

"Prantsuse süit" on väärt lugemine nii ajaloohuvilistele kui ka neile, keda paeluvad inimsuhted ning nende keerdkäigud.

Raamat on ilmunud sarjas "Areeni bestseller", mille raames on ilmunud muuhulgas ka Emma Donoghue "Tuba", mida samuti väga lugeda soovitan.

Soovitab Kaili

Kommentaarid