Otse põhisisu juurde

Peter McGraw "Soolo. Tähelepanuväärse elu loomine iseendale"

Käitumisteadlase ja Colorado Boulderi ülikooli ärikooli professori Peter McGraw raamatu puhul köitis juba pealkiri ning tekkis huvi, mida tähendab tähepanuväärne elu ning milliseid soovitusi selle loomiseks antakse. Esmapilgul tundus, et tegemist on järjekordse eneseabi õpikuga üksikutele ja vallalisetele, kuid lugedes selgus, et päris nii see siiski ei ole. Kui enamus vallalistele mõeldud raamatud keskenduvad partneri leidmise või olukorraga leppimise meetoditele, siis siin toob autor esile vallalise elu positiivsed aspektid. McGraw ütleb, et üksindus ei tähenda ainult üksiolemisega hakkama saamist, vaid sellega kaasnevat uskumatut vabadust ja lõpututuid võimalusi ning elu on alati rikkam kui oled ise selle kangelane.

Raamat algab intrigeerivalt, autor kirjeldab oma poissmeesteõhtut, mille ta 34- aastaselt endale korraldas. Kõik oli nagu sel puhul kombeks: kutsutud olid sõbrad, kõlistati klaase, peeti kõnesid, kuid samas nendib autor, et tal ei olnud plaaniski mingit abielu sõlmida ning küsib: kes üldse lõi reegli, et oma vallaliselu tähistamiseks on vaja abielluda.

Viidates uuringutele, nendib McGraw, et järjest rohkem on inimesi, kes tunnistavad, et neile sobib vallaliselu - see pakub rohkem vabadust ja paindlikkust ning laseb realiseerida mitmeid tähelepanuväärseid võimalusi. Autor toob näiteid ka oma luhtunud romantilistest suhetest ning lisab humoorikalt, et need lõppesid alati Hiina toidu ja Arnold Scwarzenneggeri filmidega. Suutmata oma järjekordset suhet toimima panna, jõudis McGraw lõpuks järeldusele, et ka üksi olles on võimalik õnnelik olla. Inimesi kes elavad oma elu autentselt, sihikindlalt ja kirglikult väljaspool traditsiooniliste suhtemärgiste piire, nimetab ta solistideks. Selline vallalisuse elu ülistav käsitlus võib tunduda egoistlik ning ka autor ise nendib, et lugejad ei pruugi tema põhimõtteid pooldada, kuid huvitav ja silmaringi avardav lugemine on „Soolo” siiski. Lugejad saavad teada, mis on purjepaadimetafoor, suhteeskalaator, suhtedisain, sologaamia jne. Raamat põhineb autori uurimistööl ja kogemustel, on kirjutatud ladusalt humoorikas võtmes ning annab ülevaate solisti elustiilist. Lisatud on “Solistide armastuskirjad” ning raamatu lõpus autori märkused ja viited kasutatud allikatele. 

Raamatut luges ja soovitab Ülle.


Kommentaarid