Otse põhisisu juurde

Raul Siniallik "Ohvrilaste armee"

Selle ajaloolise seiklusromaani tegevus toimub Liivi sõja ajal ja kuigi peategelane on kuulsast šotlaste suguvõsast pärit Michael Learmonti vallaspoeg, toob raamatu viimane, neljas osa ta lõpuks Wesenbergi alla, et aidata see vabastada moskoviitide võimu alt. Selles osas nõustas kirjanikku meie kandis tuntud ja teatud ajaloolane Uno Trumm, mis tähendab, et oma päris ajalooline puude on loos ka olemas.

Aga alguse saab kõik Edinburghis, kus kogutakse kokku armee šoti palgasõdureid ja kus tutvume esmakordselt ka peategelasega ning mitmete teistega, kellega Learmont kohtub juba laagri esimesel päeval ja kellega koos minnakse kuni lõpuni välja, nagu Kolonel Ruthven,  kapten Balfour, trummilööja poeg Sandie, torupillimängija MacCrimmon, Katy ja veel mitmed positiivsed, aga ka negatiivsed tegelased. Rootsi jõudes selgub, et kuningas, kelle käsul armee on moodustatud, on sama hästi kui laostunud ja raha pole neile maksta ning šotlaste rännak läbi maa Stockholmi, on paras ellujäämiskursus, taustal Pontus De la Gardie ja teiste suurnike intriigid ja vandenõud kuninga kukutamiseks. 

Lõpuks jõutakse siiski Revalisse, kus mõnes ajaks laagrisse jäädakse. Seal sõbruneb  Learmont kohaliku seikleja Ivo Schenkenbergiga. Tollala on ta alles uljas nooruk, müntmeistri poeg, kes püüab iga hinna eest vältida tema jaoks plaanitud abielu. Koos satutakse kõikvõimalikesse, nii lõbusatesse kui eluohtlikesse seiklustesse, käiakse ära lausa Pärnu kandis, kus napilt pääsetakse Liivimaa kuninga hertsog Magnuse käest ja kus põgus kokkupuude oli ka sellise tegelasega nagu vürst Gavrila Rodenski, keda kutsuti Gabrieliks, mis tahtmatult viis mõtted ühe teise autori ja romaani juurde, kuid millega seost selles loos siiski pole. Lõpuks, koos külma ja lumega asutakse koos kohalike mõisameestega piirama Wesenbergi. Etteruttavalt võib öelda, et see kujunes parajaks katastroofiks, kuid milliseks kujuneb loo kestel sümpaatseks kujunenud sõpruskonna saatus, saab juba igaüks ise lugeda.

Ajaloolase Ain Mäeotsa sõnul pole nii põnevat ajaloolist romaani Eestis varem ilmunud ja sellele on ka raske vastu vaielda, sest üks seiklus ajab seal teist taga ja igav ei hakka hetkekski. „Ohvrilaste armee“ on alles kirjaniku teine romaan, oma esimese romaaniga „Salajane ristiretk“ võitis ta mõne aasta eest ajalooliste romaanide võistluse.

 

Kirjastus Hea Lugu, 2024

Kommentaarid