Otse põhisisu juurde

Lotta Borg Skoglund “ATH - tublist tüdrukust läbipõlenud naiseks”

 

Tunnustatud rootsi psühhiaatri Lotta Borg Skoglundi kirjutatud “ATH - tublist tüdrukust läbipõlenud naiseks” võiks olla soovituslik lugemine kõigile, kelle elus on hilise ATH diagnoosi saanud naine, aga kindlasti ka kõigile neile naistele, kellel on täiskasvanuna diagnoositud see sageli halvastikäituvate poiste haiguseks peetud funktsioonihäire.
Raamatus selgitatakse arusaadaval ATH-ga inimeste aju eripärasid ning kuidas hormoonid mõjutavad, seda mil viisil erineb ATH väljendumine meestel ja naistel. Skoglund käsitleb ka paljusid ATH-ga kaasuvaid häireid nagu depressioon, ärevus ja söömishäired ning kuidas need võivad ATH sümptomeid mõjutada.
Lisaks meditsiinilistele selgitustele ATH olemuse kohta leiab igast peatükist Skoglundi patsientide kogemuslugusid, mis võiksid aidata mõista neid naisi ja tütarlapsi, kes on suurema osa oma elust pidanud hakkama saama ilma, et nad ise või neid ümbritsevad inimesed neid päriselt mõistaks.
Olles ise alles hiljuti ATH diagnoosi saanud, leidsin mina siit raamatust äratundmist teiste naiste kogemuslugudest ning teatud mõttes ka meelerahu lugedes meie ajude eripärast võrreldes neurotüüpiliste inimeste ajudega.

Kommentaarid