Otse põhisisu juurde

Nikola Huppertz "Kaunis nagu kaheksa"

12-aastase Malte perre tuleb ajutiselt elama ta poolõde Josefine, sest tema ema on taastusravihaiglas vähist paranemas. Mitte miski ei ole nii nagu enne, kui Josefine välja ilmus ning isa Christianiks ja ema bitch`iks nimetama hakkas. Õega lähedasemaks saades, kooruvad minevikust välja asjad, milleks poiss sugugi valmis ei olnud.
Malte otsib vastuseid, miks on isa niimoodi käitunud ja miks ei ole talle kõike ausalt ära räägitud, mis varasemalt toimus.
Lisaks liitub Malte matemaatikaklubiga Lale, särtsakas tüdruk, kes tekitab Maltes vastakaid tundeid. Lale meeldib talle väga, teisalt on ta tüdruku peale pisut kade, kuna too oskab matemaatikat Maltest ehk isegi paremini.
Samal ajal peab Malte valmistuma matemaatikaolümpiaadiks, kuid see pole kerge, tänu sellele, mis parajasti tema kodus ja elus toimub. Arvud on ta lemmikud väiksest saati. Väikese lapsena tundis ta ainult naturaalarve, teadis kolme nagu ema-isa-Malte ja viite nagu ühel käel sõrmi ja muidugi kaheksat, kaunist kaheksat. Aga siis millalgi sai poisile selgeks, et on olemas ka negatiivsed arvud, mis esindavad vähemat kui mitte midagi, ja murrud, mis on tõelised suhtarvud ja irratsionaalsed arvud oma lõpmatute komakohtadega.
Aegamisi sai Matele selgeks, et isa armastas neid kõiki, igaüht omal moel: ema ja Melaniet ja Josefinet ja isegi Matet, seda tillukest tundmatut punktikest, mida ta kõige parema meelega olematuks muuta oleks tahtnud, ja samal ajal poleks olnud nõus sellest mingi hinna eest loobuma. Mõtlemapanev raamat nii suurtele kui väikestele, eriti tasuks lugeda neil, kel kokkupuude kärgperendusega.


Soovitab: Mare

Kommentaarid