Otse põhisisu juurde

Peter May "Mustmaja"

Peter May krimiromaani „Mustamaja“ tegevus toimub Šotimaale kuuluval Lewise saarel, mis on Välis-Hebriidide kirdepoolseim ja suurim saar, kus elab umbes 21 000 elanikku. See on karmi ja kauni loodusega paik Šotimaal, kus elu on pidev võitlus loodusjõududega ning võibolla just seetõttu on sealsed elanikud ka väga jumalakartlikud.

Kui saarel leiab aset jõhker tapatöö, mis sarnaneb Edinburghis aset leidnud tapmistega, saadetakse politseiuurija Fin põhja asja uurima. Kuna mehe lapsepõlv möödus Lewise saarel, on see tema jaoks tagasipöördumine minevikku.

Raamatus vahelduvad olevikusündmused Fini minevikumeenutustega ning moodustavad põneva terviku, sest minevikusündmustel on oluline osa ka mõrvauurimises.

See pole kindlasti vaid krimiraamat, vaid palju saab teada ka Šotimaa looduse ning ajaloo kohta. Ja muidugi on palju juttu suulajahist – traditsioonilisest linnuküttimisest, millest ka kaasajal looduskaitsjate vastuseisust hoolimata sugugi loobuda ei soovita.

Aga mis on mustmaja? Mustmajad on vanaaegsed hooned, mis eelnesid tänapäevasematele valgemajadele. Mustmajadel olid mördita laotud kivimüürid ja rookatused ning need pakkusid ulualust nii inimestele kui loomadele Suurima toa kivipõranda keskel põles päeval ja ööl turbatuli, korstnaid ei olnud ja suits pidi välja pääsema augu kaudu katuses.

Lewise triloogia teine raamat kannab pealkirja „Lewise mees“.

Kommentaarid