Otse põhisisu juurde

Jelena Tšižova „Naiste aeg“

2009.aastal Vene Bookeri preemia pälvinud Jelena Tšižova romaani „Naiste aeg“ tegevus leiab aset Leningradis ajal, kui kommunismi jõudmiseni on jäänud 20 aastat. Mis aastatega tegu täpsemalt on, jääb juba lugeja arvata.

Tehasetöölisest üksikema Antonina saab toa ühiskorteris, mida jagab kolme vana memmega. Tööl käimise ajaks jääb tütreke Susanna lasteaeda mineku asemel memmekeste vaadata ning kui ema tehases ületunde teeb, saavad memmekestest Susanna tõelised kasvatajad.

Jevdokia, Glikeria ja Ariadna on kaotanud oma lähedased ja Susanna annab nendegi elule uue tähenduse. Tüdrukukest kasvatatakse ja õpetatakse hoopis teises vaimus, kui kehtiv riigikord nõukogude inimese kasvatamiselt eeldaks - nii õpibki ema teadmata ristitud Susanna (ristinimega Sofja) muuhulgas tikkimist ja prantsuse keelt.  

Kui selgub, et tüdruku ema on suremas ning Sofjat ähvardab sattumine lastekodusse, teevad memmed kõik, et tüdrukukese ning ka enda tulevikku päästa, sest nii palju, kui vajab tüdruk neid, vajavad memmed ka tüdrukut.


Kommentaarid