Otse põhisisu juurde

Heikki Aalto-Alanen "Armastan sinus inimest: Aino ja Alvar Aalto lugu"

 Alvar Aalto nimi on tuntud paljudele eestlastele – ta oli silmapaistev Soome arhitekt, kelle panus modernismi oli märkimisväärne. Aalto disainitud mööbel (näiteks kolme jalaga Aalto taburet ja Paimio tool, mis on ka pildil) ning tema klaasikunst (näiteks Savoy vaas) on kuulsad üle maailma.


Teenimatult vähem tuntud on aga Alvar Aalto abikaasa, Aino Marsio-Aalto. Teda küll mainitakse Alvar Aaltot puudutavates raamatutes ja artiklites, kuid tihti pole piisavalt tähtsustatud tema rolli Alvar Aalto loomingus. Aino Aalto oli ka ise arhitekt, kes kavandas eelkõige klaasesemeid, mööblit, valgusteid ja tekstiile. 1932. aastal kavandatud klaasisari Bölgeblick (pildil) võitis 1936. aasta Milano triennaalil kuldmedali.

Raamatus „Armastan sinus inimest“ räägib Heikki Aalto-Alanen perearhiivist pärit materjalide põhjal oma vanavanemate loo ning toob väärikalt esile ka Aino panuse ja rolli. Aino ja Alvar Aalto loos põimusid armastus, loovus ja töö. Antud raamat jutustabki suuresti läbi abikaasade kirjavahetuse, reisipäevikute, joonistuste ja fotode nende elu ja loomingu loo.

Tegu on esimese eesti keelde tõlgitud Aino ja Alvar Aalto tööd ja elu käsitleva teosega, mida tasub lugeda kõigil disaini- ja ajaloohuvilistel.

Lisaks soovitan vaadata veebinäitust „100 Soome asja“, millelt leiab ka Aino ja Alvar Aalto töid: https://www.100objects.fi/eesti


Kommentaarid