Otse põhisisu juurde

Andrea Camilleri „Eineröövel“

 

Raamatu pealkiri kõlab küll mitte eriti tõsiselt võetavalt, kuid eineröövliks nimetatud väike poiss ja temaga seotud inimesed on osalised nii mitme surmaga seotud juhtumis, kui ka politseiinspektor Montalbano isiklikus elus. Raamatu tegevus toimub 1990-ndatel aastatel Sitsiilias. Toimunud on kaks, esmapilgul teineteisesse üldsegi mittepuutuvat mõrva. Ühega – vana mehe pussitamisega liftis, hakkab tegelema Montalbano, kuid õige varsti viivad seosed, milles oma osa mängib koolilastelt lõunasöökide röövimiselt tabatud väike poiss, ka kalalaeval, justkui kogemata maha lastud tuneeslaseni. Politseiinspektori suhtlus- ja tööstiilis võis ära tunda natuke Antonia Manzini krimilugude kangelast komissar Rocco Schiavonet, kes küll tegutses hoopis teises Itaalia otsas ja märksa hiljem. Igatahes oskab hea uurijana Montalbano näha asju rohkem kui ühe sammu võrra ette, pigistades vahel ka silma kinni, kui see talle õigem tundub, hinnata head kokakunsti ja häid suhteid ka isiklikul tasandil.

Inspektor Salva Montalbano sarjas on ilmunud Wikipedia andmeil 28 lugu aastatel 1994 – 2020. Viimane avaldati 2021.a peale autori surma. Eesti keeles leidsin veel „Vee kuju“, mis peaks olema sarja esimene, ilmunud nii 2007. kui 2014. aastal ja ei jäänud oma headuselt kõne all olevast „Eineröövlist“ (mis peaks olema sarja kolmas) millegagi alla. Sellele järgnev „Viiulihääl“ on just äsja ilmunud.

Inspektor Montalbano teoseid on rahvusvaheliselt müüdud üle 25 miljoni eksemplari ning neid on tõlgitud 120 eri keelde. Nende lugude põhjal sai 1999. aastal alguse ka populaarne Itaalia telesari. Nii tänu telesarjale kui ka romaanidele olevat kasvanud turism Sitsiilias, kus toimuvad kõik inspektor Montalbano lood.

Krimiraamat, 2021


Kommentaarid