Otse põhisisu juurde

Sayaka Murata "Inimene helendavast klaaskastist"

Romaani naispeategelane erineb lapsest peale teistest, tal pole sotsiaalseid oskusi. Hoolitseva pere toel murrab ta läbi kooliajast, aga iseseisva elu alustamine tekitab segadust: tal puudub huvi meessoo vastu ja eesmärk kuhugi jõuda. Lahendus: rangelt normeeritud käitumisega töökoht. Jaapanis on esmatarbekaupluste kett, kus töötajad kannavad vormi ja tavaline suhtlemine klientidega on samuti erinevate vormelitega kaetud. Algul toimuvad koolitused ja iga tööpäeva algul veel lisainnustused (umbes nagu tudengitest ameerika raamatumüüjatel). Selgub, et meie sotsiopaat on sellises keskkonnas ideaalne müüja, kes hingab koos poega ning reeglite järgi toimiv korras pood on tema olemasolu kinnitus. 

Tõesti on ju meeldiv, kui saad aidata kellelgi väikesest sudru-mudru täis poest vajaliku kiiresti üles leida ja ta naeratusega teele saata. Sellise koha toimimise eeldus on kord, rutiin ja peategelasel aitab see end täisväärtuslikuna tunda. Toimub ka mitmeid seiklusi ja masendavaid olukordi, aga oluline on, et raamatust jääb sisse hea tunne, usk paremasse tulevikku ja tahaks kohe minna oma kappe koristama.

 Ma pole oma elus ühtegi jaapanlast kohanud, kuid mulle meeldib jaapani kirjandus. Rohkem kui korea või hiina. Jaapani inimese käitumine on eestlasele arusaadav, seda ei pea tõlkima.

Soovitab Leelo

Kommentaarid