Otse põhisisu juurde

Emmi Pesonen „Maailma kauneim sõna”

Raamatu autor Emmi Pesonen (sünd. 1977) on Helsingis elav stsenarist  ja näitleja. „Maailma kauneim sõna” on tema debüütromaan.

Amanda on harjunud oma äranägemise järgi elama, aga üks juhuslik kohtumine tema 29. sünnipäeval pöörab Amanda elu pea peale. Mees, kes ootamatult naise ellu maandub on natuke veider, kuid omamoodi armas. Päev päevalt leiab Amanda end aina sagedamini Onni peale mõtlemast. Kui naine otsustab Onni juurde kolida, pole tema elus enam miski endine. Igal teisel nädalal elavad lapsed isa juures ja Amandast saab päevapealt nelja lapse kasuvanem.

Ma ei suutnud lapsi kokku lugeda. Onni jätkas nagu ta oleks mu mõtteid lugenud: „Neli. Mul on neli last. Pekka, Kanerva, Eelis ja Lili.”

Mehe elamises valitseb paras kaos ning Amandal jääb üle vaid imestada, kuidas Onni erinevas vanuses lapsed mingil seletamatul moel ühtse organismina toimivad.

Hallil laudpõrandal vedeles musti nõusid, tühje Jaffa pudeleid, raamatuid, pastakaid, šokolaadibatoonide ümbrispabereid, mullikilet, rõivaid, riidest kandekotte, seljakotte, tühje ja täis klaase ning Lego klotse. Kollane vaip oli täis selliseid plekke nagu oleks siin mustikatops ümber läinud, lambivari oli küljest tulnud ja plakat voodi kohal oli vasakult ülemisest nurgast rebenenud.
„Ära vaata ümberringi. Vaata mind," palus Onni.

Läbi raskuste suudavad Amanda ja lapsed isekeskis kohaneda ja kõik tundub paika loksuvat. Ühtäkki hakkab Amanda aru saama, et Onni pole talle kõigest rääkinud. Amandal tuleb tõdeda, et Onni vaimse tervisega pole kõik päris korras ja tal tuleb enda peale võtta ka vastutus laste eest.

Raamatu üks teemadest on seega lapsevanemaks olemine ja teine vaimse tervise probleem ja sellega toime tulemine. Samas on tegu südamesse mineva armastusromaaniga, kus Amanda armub esmalt Onnisse ja seejärel tema lastesse.

Kommentaarid