Otse põhisisu juurde

María Ballarín “Elas kord... Vanad head muinaslood”

Raamatu illustratsioonid tekitavad mulje, et tegemist on lasteraamatuga, kuid nii see siiski ei ole. Tegemist on kogumikuga, mis räägib lihtsas keeles lahti (muinas-)lugude olemuse ja tähtsuse.

Põlvest põlve on kasutatud muinasjutte selleks, et anda lastele edasi teadmisi elu kohta. Paljud muinaslood puudutavad selliseid väärtusi nagu armastus, sõprus, pere tähtsus, hoolimine loodusest, head kombed. Lugudest leiab vastuse, milline on aktsepteeritud ja viisakas käitumine, kuidas teha vahet heal ja halval. Lisaks selgitatakse nende kaudu loodusnähtusi, loomade käitumist ja iseloomu, uskumusi (ebausku) ning ka pühasid ja traditsioone. Raamat algab endisaegsete muinaslugudega, edasi liigub igihaljaste lugude juurde ning viimane osa on valmidest ja lühilugudest. Mainitud lugudest on lühiülevaated ja välja toodud nende põhiline moraal. Näiteks kui on lapsele vaja anda selgitust sõpruse olulisusest, siis sobivad selleks “Bremeni linna moosekandid”, “Karikakar”, “Lumekuninganna”, pere tähtsust rõhutavad “Punamütsike”, “Hans ja Grete”, “Tuhkatriinu”, lisaks kujutatakse ka peretüüpe, kus ei ole lihased vanemad, näiteks “Pöial-Liisi”, “Pinocchio”. Muinasjuttude kaudu saab väga palju olulisi teemasid edasi anda ja seda nauditaval moel. 

Raamat sobib lapsevanematele, lastega töötavatele inimestele ja miks mitte ka täiskasvanutele, kes muinasjuttude vastu huvi tunnevad. Muinaslood sobivad kõigile. 

Pärast “Elas kord... Vanad head muinaslood” läbilugemist tekkis suur soov raamatus mainitud lugudega (taas-)tutvust teha.

Kommentaarid