Otse põhisisu juurde

Tom Malmquist "Kõik see õhk meie ümber"

Pealkiri on väga poeetiline ning seda üllatavam on romaani sisu, milles omanäoliselt on ühendatud  arenguromaan ja krimiromaan. Raamatus on autor sidunud sündmuseid enda elust fiktsiooniga. Peategelane püüab eneses selgusele jõuda ning tema  kasvamine toimub uurides teismeeast kummitama jäänud lahenduseta mõrva. 
Luuletaja ja ajakirjanik Tom leiab juhuse läbi noorusaegse ajalehe, kus artikkel koopamõrvast. Tapetud mees leiti alasti mereäärsest koopast ja politsei arvates oli esialgse uurimise põhjal tegemist kättemaksumõrvaga. Tomi hakkab Mikael K lahenduseta mõrvalugu piinama ning ta otsustab seda elukaaslase Karini utsitamisel ise uurima hakata. 
Mõrvatu Mikael K oli pärit katkisest perekonnast, tal puudusid lähedased suhted ning ta tundis ennast üksikuna, mistõttu oli ka tema vaimne tervis mingil määral häiritud. Tom tutvus toimikute ja muude materjalidega, intervjueeris nii Mikael K perekonda, töökaaslaseid, juhtumiga seotud politseinikke kui teisi tuttavaid, misläbi selgus, et mees otsis enda identiteeti, kuid seda raskendas tema antisotsiaalsus. Mida sügavamale uurimisse Tom  kaevub, seda intensiivsemalt hakkavad Tomi enda minevikust pärit lahendamata probleemid teda mõjutama ja painama ning lahendus tuleb leida neilegi. Kurblik-tõsine analüüsiv romaan.

Kommentaarid