Otse põhisisu juurde

Sally Coulthard “Floriograafia: lillemüüdid, -maagia ja -keel”

 

 


Oma valitsemisajal 1600ndate lõpus oli Toscana suurhertsog Cosimo III de`Medici välja töötanud salajase šokolaadiretsepti, mida saatis suurepärane edu ja seda läkitati teistele Euroopa kuningakodadele kui väga erilist kingitust. Inimesed jagelesid, et saada tükikest seda dekadentlikku peenelõhnalist šokolaadi, kuid ei osanud välja nuputada, mis selle nii maitsvaks tegi. Alles pärast Cosimo surma sai retsept lõpuks avalikuks. Salajane koostisosa? Jasmiiniõis.”

Me imetleme ja nuusutame lilli, istutame ja nopime neid ja kingime üksteisele erinevatel puhkudel. Aga lilledel on ka oma lugu ja paljud õied sümboliseerivad midagi. Lille kinkides temale omistatud tähendust teadmata võib mõnikord nö ämbrisse astuda, kui lille saaja sellest kingitusest sõnumit otsib.

Sally Coulthardi raamat on hea ülevaade 50 lille kohta. Saame teada, mida need lilled sümboliseerivad, milline on nende koht mütoloogias, mida kõnelevad neist lilledest meieni jõudnud legendid. Hulgaliselt on toodud näiteid kirjandusest ja rahvaluulest ning avatud ka lillede religioosset tähendust. Lisatud on lillede rahvapärased nimed, mis taime ajalugu ja iseloomu kirjeldavad. Pikemalt peatub autor lillede kasutamisel rahvameditsiinis ja põlisrahvaste rituaalides.

Raamat on sisukas ja rohkete värvikate illustratsioonidega. Ainukeseks miinuseks vaid kohatine liiga tilluke trükišrift, mis sundis mind lausa luubi järele haarama.


Raamatu autor Sally Coulthard elab Yorkshire`i talus, kus ta peab nii kanu kui lambaid.Ta on disainer ja soovides uurida hea disaini, käsitöö ja loovuse suhteid, on ta kirjutanud üle tosina raamatu, mis innustavad lugejat erinevaid sisekujunduslikke ja ehitusalaseid projekte ellu viima.

Eesti keelde on tõlgitud veel „Väike lumeraamat” ja “Ebausk: valged jänesed, mustad kassid – levinud rahvauskumuste ajalugu”,- huvitavas köites raamat, millest pool raamatut tutvustab ebausu helgemat ja teine pool tumedamat poolt. Raamatut võibki mõlematpidi kätte võtta ja valida, kumba osa lugeda.

Kommentaarid