Otse põhisisu juurde

Anna Žigure "Läti rahva käekäik"

Mulle tundub, et eestlased ei tea meie naaberriigi Läti ajaloost just kuigi palju ning ega eesti keeles ei ole sel teemal just palju raamatuid ka ilmunud.

Läti kirjaniku, tõlkija ja diplomaadi Anna Žigure koostatud ja Loomingu raamatukogu sarjas ilmunud raamat sisaldab lätlaste mälestusi aastast 1914 kuni aastani 2018. Läbi paljude inimeste mälestuste saab ülevaate meie naabermaa viimase sajandi olulisematest sündmustest ja eluolust.

Eesti ja Läti ajaloos on viimasel sajandil olnud väga palju sarnast alates iseseisva riigi moodustamisest 1918.aastal. Nõukogude okupatsioon, küüditamine ja venestamine, taasiseseisvumine ja liitumine Euroopa Liiduga – need sündmused on ühtmoodi mõjutanud eestlaste ja lätlaste elu.


Kuigi mälestused on erinevad ja  puudutavad väga erinevaid teemasid, moodustavad need raamatus terviku ja annavad hea ülevaate viimasest sajandist Läti ajaloos. Ja Eesti ajaloost tuttavate teemade kõrval leidub neidki teemasid, millest mina lugesin esmakordselt. Üheks selliseks teemaks on Pļaviņase hüdroelektrijaami ehitus, mille rajamise käigus ujutati üle lätlaste jaoks väga oluline maamärk ja rahvuslik sümbol – Staburagsi kalju.

Kommentaarid