Otse põhisisu juurde

Tõnu ja Viktoria Tuulas "Karjala kauge kutse"

Enne kannatus katkeb, kui katkeb kord Karjala kannas,
enne ununeb õuka, kui Petseri pettuse jant.
Läevad tunnid ja päevad ja kuud, aga rahu ei anna,
et üks naaber võib olla nii kuradi…
Niimoodi, ansambel Justament laulusõnadega juhatavad autorid sisse oma raamatu.
Kohamõiste Karjala seostub paljudel Soomega. Kuid ajalootuultes toimunud sündmused on suurema osa sellest piirkonnast kandnud Venemaa osaks. Viktoria Tuulas töötas mitu aastat Peterburis Eesti peakonsulina ja seepärast oli neil koos abikaasa Tõnuga võimalus nende aastate jooksul läbi sõita ja tutvuda selle päris suurel maa-alal paikneva (Soome lahest kuni põhjas asuvate Solovetsi saarteni on 1000 km) alaga. Raamatus käsitletakse kogu ajaloolise Karjalana määratletud ala. 
Karjala kannas on maakitsus Laadoga järve ja Soome lahe vahel ja selle strateegilise maatüki pärast alustas Venemaa Soome Vabariigi vastu sõja, mida tuntakse Talvesõjana ning veidi hiljem toimunud alade tagasivallutust ja ja seejärel jälle taasloovutust Jätkusõjana. See mõjus Karjala elanikele laastavalt, kuna kodu pidi lühikese ajaga maha jätma üle 200 000 inimese. Kuid raamat ei ole valuliku alatooniga sest Karjala on nii kultuuriliselt kui ka looduse poolest väga rikas ning see kajastub ka raamatu rikkalikus pildimaterjalis ja kirjeldustes. Kohtumised kohalike inimestega avavad ka Karjala olmelist ja kultuurilist poolt. Põliselanikud on kõige kiuste püüdnud alles hoida kohalikke kombeid ja traditsioone.
Ühiste läänemeresoome juurte tõttu läheb see raamat kindlasti paljudele eestlastele korda ja seal leiduv info ning värvikad kirjeldused tekitavad tahtmise kõike oma silmaga näha. Raamatut võib võtta ka kui reisijuhti sest Karjala kohta seni eestikeelne kirjandus puudus.
Autorite sõnul on meil Karjala näitest palju õppida ning peame eestlastena olema uhked ja tänulikud selle eest, et saatuse kiuste on meil siiski oma riik.

Kommentaarid