Otse põhisisu juurde

Saroo Brierley "Lõvi: pikk kodutee"

Tundub, et Indiast pärit inimeste lood, mis raamatusse või kinolinale jõuavad on nii raputavalt teistsugused, et neid on lausa võimatu tõelisteks pidada.  Kes ei mäletaks Swarup Vikase "Rentslimiljonäri"?
Ka selle tõestisündinud loo põhjal lavastati  film "Lion", kus peaosalistena Dev Patell ja Nicole Kidman. 
India keskosas elas 5-aastane Sheru oma ema, õe ning vendadega. Sheru tähendab hindi keeles lõvi. Tema isa jättis perekonna julmalt maha, kui otsustas teise naise võtta. Saroo kirjeldab oma lapsepõlve õnnelikuna, mis sellest, et nälg oli nende igapäevane kaaslane ning kerjamine, toidu otsimine ja töötamine olid laste jaoks lihtsalt tavalise elu osad. Ühel sellisel retkel ootab Saroo rongijaamas kannatlikult oma venda Guddut. Tema ise jääb, aga kogemata rongis tukkuma ja sõidab jänesena 1800 km kaugusele Kalkuttasse. Instinktide ja hea õnne najal suudab ta siiski Kalkutta ohtlikel tänavatel hakkama saada, mil ametivõimud ta leiavad ning Saroo viiakse orbudekodusse. Tema järgmiseks koduks saab, aga Tasmaania saar, sest ta lapsendatakse toreda Austraalia paari poolt. Saroost kasvab austraallane, ta unustab keele, kuid ei unusta kunagi oma india perekonda. Nende leidmisest saab talle isegi kinnisidee.
30-aastaselt peale ööde viisi Google Earthis surfamist, leiab ta üles oma kodulinna ning lendab sinna perekonda otsima. Tema ema elab endiselt üsna lähedal nende vanale kodukohale ning polnud kunagi kaotanud usku, et Saroo tuleb ühel päeval tagasi. Oma vennaga, keda ta rongijaama ootama jäi, ei kohtu ta aga enam kunagi...
Raamat on autentselt hüpliku sisuga, esimene India lapsepõlve osa ning adopteerimise ja Austraalias üles kasvamise peatükid olid huvitavamad kui lõputud leheküljed otsinguid Google Earthis, ent kui silmas pidada seda, et autoriks oli ju ametilt mitte kirjanik, vaid lihtsalt inimene, kes tahtis oma lugu jagada, siis kompenseerib see iseenesest ka ebaühtlase kirjutamiskvaliteedi. 

Kommentaarid