Otse põhisisu juurde

Evelin Täht “Tähelend. Jüri Täht. Mees rohelisest raamatust”

Kõigepealt nägin režissöör Peter Farrelly filmi “Roheline raamat”, mis on võitnud parima filmi, parima originaalstsenaariumi ja parima meesnäitleja Oscari. Film räägib maailmakuulsast mustanahalisest ameerika pianistist Don Shirley`st ja tema triost. Don Shirley nimetas oma triot “american music” trioks, leiutades oma stiili, kus olid segunenud nii jazz, blues, klassikaline muusika kui ka spirituaalne muusika ja pop. Filmis on Shirley trios tegutsev tšellomängija Oleg ning alles hiljem sain teada, et muusiku prototüüp on eestlasest tšellist Jüri Täht.
Jüri Tähega filmitegijad kontakti ei otsinud ja tema sai filmi näha ja hinnata juba valmiskujul. Kuna teisi muusikuid enam elus ei ole, ei tulnud filmitegijad ilmselt selle pealegi, et 1930. aastal sündinud Jüri Tähte esilinastusele saaks kutsuda.
Mees väidab, et päris kindlasti ei ole see dokumentaalfilm ning ekraanil näeb mõndagi, mida päriselus ei juhtunud. Võib- olla sai just “Roheline raamat” ajendiks, miks vanahärra otsustas oma loo kaante vahele panna. Ülirikkaliku pildimaterjaliga raamatu on kirjutanud Jüri Tähe minia Evelin Täht.
See raamat on ühe mehe kirev elulugu ja ka edulugu. Lapsepõlv, varane muusikahuvi ja tšelloõpingud Viljandis, pagulaselu Saksamaal ja edasised õpingud ja karjäär Ameerikas. On erakordne, et üks eestlane, kellest me midagi ei teadnud, on mänginud Broadway orkestrites, esinenud Carnegie Halli kontserdisaalis ning mänginud Marlene Dietrichi, Frank Sinatra ja Tom Jonesi saateansamblites. Andekus ja töökus tõid küll edu, kuid koduigatsus jäi ning 2015. aastal naases vanahärra sünnimaale Eestisse.
Huvitav lugemine nii ajaloo- kui muusikahuvilisele.

Kommentaarid