Otse põhisisu juurde

Henrietta Westman "Teekond Vincentini"

Elundidoonorlus ja siirdamine ei ole just tavapärane igapäevaelus ette tulev jututeema, kuigi viimasel ajal on Eesti Haigekassa kampaania tõttu see meedias veidi enam tähelepanu saanud. Inimesi, kes elu päästva elundi ootejärjekorras, on alati rohkem, kui doonoreid. Elundidoonorlusega on seotud ka mitmeid müüte ja paljudele tundub see ebaeetiline.
Raamat "Teekond Vincentini" toob, aga raske meditsiinilise valdkonna tagamaad ning protseduuri vajalikkuse meie ette otse kõige intiimsemal viisil, nimelt Malini läbielatu kaasabil. Teismelisena saab Malin teada, et tal pole emakat. Ta lükkab lastetuks jäämise mõtte kaugele ajusoppi ja sisendab aastaid endale, kui tore on olla vaba, reisida ja keskenduda karjäärile, kuniks tutvub Claesiga. 
Kõrvuti Malini eluga on raamatus arst Mats Brännströmi ja tema teadusmeeskonna 15 aastat kestnud keeruline teekond katsetest erinevate loomadega, et lõpuks oleks võimalik siirdada emakas inimesele.
2010.aastal oli Sahlgränska ülikooli haiglas infotund naistele, kellele tutvustati emaka siirdamise uurimisprojekti. Malin otsustas kandideerida ja osutus üheks kümnest väljavalitust. Siirdamiseks oli vaja muidugi emakat ent Malini ema ei sobinud vale veregrupi tõttu. Abikäe ulatas Claesi sõbra viiekümnendates ema, kes oli nõus olema doonoriks. 2013.aastal toimuski 11 tundi kestnud raske operatsioon, mille käigus eemaldati Ewalt emakas ning sellele järgnes 4 tunnine transplantatsioon Malinile. Peale siirdamist oli mitmekuuline närvesööv ootamisperiood, et organism ei hülgaks elundit. 2014.aasta veebruaris tehti Malinile embrüo siirdamise protseduur, mis õnnestus ning 2014.aasta septembrikuus 31sel rasedusnädalal sündiski maailmas ainulaadne poiss- "võitja" Vincent, kes tänaseks on 5-aastane. 

Kommentaarid