Otse põhisisu juurde

Roy Jacobsen “Rigeli silmad”


https://www.rahvaraamat.ee/images/products/001/212/129/thumbnails/view/60123cae4afe9fbac6c85818575a2281c8c16fe8/rigeli-silmad.jpgPõhjamaade romaani triloogia kolmas osa "Rigeli silmad", eelnevad “Nähtamatud” ja ”Valge laam” Norra kirjaniku triloogia räägib ühe perekonna elust 20. sajandil Norra looderanniku väikesel Barroy saarel.
Väike pere: ema, isa ja tütar Ingrid. Tütar õpib emalt naiste töid ja isalt meeste töid.
1944. a kui Norra on endiselt okupeeritud sakslaste poolt ja Ingrid on kodusaarele üksi jäänud, et oma eluga ise hakkama saada, maja korras hoida ja merest elatist hankida. Ühel päeval saadab meri randa mitu ohvrit põhjalastud Saksa laevalt Rigeli. Üks laevaohver õnnestub Ingridil elule päästa. Paari nädalaga areneb noore laevaohvri ja keskealise saareelaniku vahel armastuslugu. Kuid peagi lahkub noormees saarelt, et proovida pääseda koju. Ingridile jäävad mälestused ja südame all kasvav laps. Sõja lõppedes sünnib tütar Kaja. Elu läheb edasi. Isa õde oma poja perega kolib saarele.
Ent Ingridi hing on rahutu ja mälestused ei taha tuhmuda. Ingrid võtab oma 10-kuuse tütre ja otsustab otsida üles armastatu ja lapse isa. Lapsel on isa silmad, mis on Ingridi arust tõestus ja õigustus, et otsida jälgi, mis viiksid kasvõi väikesegi niidiotsani.
Rootsi poole liikudes kohtab naine inimesi, kes on mehega kohtunud, aga päris kindlalt ei räägi keegi midagi. Väikestest kuuldud kildudest paneb Ingrid kokku oma armastatu saatuse ja edasise elu, kuni lõpuks jõuab ta arusaamisele, et tema ja ta tütar kuuluvad kodusaarele ja ta lõpetab rännaku ja pöördub koju.
Raamat armastusest, petteunelmast, kättesaamatust aga suurest lootusest leida armastus.
Eelmised osad olid armastus kodu, vanemate ja looduse vastu.
Põhjamaade romaan, põhjamaa kargus, pisut aeglane, ei ole põnevust, mis kiirustaks lugemist, samas on mõtlemapanev, huvitav ja loetav.
Soovitan lugeda triloogiat.

Kommentaarid