Otse põhisisu juurde

Anti Saar "Mina, Milda ja meister Michel"

Kirjanik Anti Saare ja illustraator Urmas Viigi lasteraamat ,,Mina, Milda ja meister Michel“ jutustab toreda loo sellest kuidas õde ja vend enda jaoks kuulsa Revalist pärit kunstniku avastasid.
Mattias ja Milda on kümne aastased kaksikud, kes vanemate reisi ajal elavad onu Teedu juures. Onu Teedu kodus ei ole arvutit, televiisorit ega lasteraamatuid. Lapsed ootavad unejuttu, kunstiajalugu õppival Teedul tuleb mõte rääkida lastele rahvusvaheliselt kuulsamast Eestist pärit kunstnikust Michel Sittowist (u 1469-1525).

1484. aastal lahkus 15. aastane Michel Revalist Bruggesse, linn asub praeguses Belgias.
Raamatu teksti laiendavad mõnusalt laste küsimused. Kuidas ta Bruggesse läks? Võib olla läks ta lennukiga? Taksoga? Purjelaevaga?
Mööda maad või mööda merd, hobuste või laevaga, aga igatahes jõudis noor Michel kuulsa Brugge maalikunstniku Hans Memlingi töökotta. Memling oli tuntud ja hinnatud kunstnik, temalt oli palju õppida. Sel kaugel ajal tuli ise kivimeid jahvatada ja segada saadud pulbritest kokku erinevaid värve, pidi toonima pabereid, meisterdama pintsleid ja maalimiseks ette valmistama puutahvleid. Tol ajal enamasti maalitigi puutahvlitele. Michel polnud ametlikult arvel ei Memlingi õpipoisi, ega sellina, aga on kindlaks tehtud, et maalimises kujunes temast Memlingi peamine abimees.
1492. aastal sai Michel Kastiilia kuninganna Isabeli õukonnakunstnikuks. Ajaloolistest dokumentidest on teada, et Michel viibis järgemööda Toledos, Burgoses, Madridis, Saragossas ja nii edasi. Kuninganna Isabel oskas oma ustavat õuekunstnikku vääriliselt hinnata, määrates talle palga, mis oli suuruselt viies kogu õukonnas. Kui Michel teenis aastas viiskümmend tuhat maravediid, siis Christoph Kolumbus, kes umbes samal ajal uusi kaubateid avastama purjetas, sai kuninganna Isabelilt esimeseks reisiks üle nelja korra vähem raha.
Raamatus räägitakse ka sellest, et milliseid riideid kandsid mehed ja naised 15.-16. sajandil, kuidas reisiti, ametit valiti.
Saame teada kuidas Michel Sittow maalis Taani kuninga Christian II kihlusportree, et ta saaks abielluda Austria Isabelliga.
Raamatu lõpus on sõnastik, kus on tekstis nimetatud isikud, paigad ja mõisted. Samuti Michel Sittowi teosed lühikirjeldustega.
Urmas Viigi illustratsioonid on mitmekülgsed, kutsuvad kaasamõtlema, neile on lisatud teksti, antud lahendamiseks ülesandeid.

Igati põnev raamat!

Kommentaarid