Otse põhisisu juurde

Vahur Sepp „Karu. Eesti looduslood”


https://www.rahvaraamat.ee/images/products/001/033/079/thumbnails/big/b8e43bfde14483b1bdb6c5a19d7dd1ff602322e3/karu-eesti-looduslood.jpg
Väga tore raamat nii noorematele kui ka vanematele. Raamatu autor on Eesti loodusega väga hästi kursis. Meeldib, et ei ole kirjeldatud ainult fakte, vaid välja on toodud ka erinevaid tõestisündinud juhtumisi, kus karud ja inimesed on kokku saanud ja nii mõnigi seik pani muigama. Lisaks on raamatus rohkesti vahvaid fotosid karudest.
Eestis on üsna palju karusid (umbes 650 karu) ja nad on kindlasti väärt seda, et me neist rohkem teaksime. Raamatust saab teada karude pulmadest, poegimisest, talvitumisest, toidust, omavahelisest konkureerimisest ja muidugi ka nende suhetest inimestega. Karude ainsad vaenlased on inimesed. „Hull aeg kõigile metsaasukatele on uusaasta öö. Aastavahetuse paugutamise ja tulemöllu peale antakse jalgadele valu. Oled sa nirk või põder, aga kujutletava katastroofi eest tuleb põgeneda. Paljud karudki hülgavad magamisaseme. 1. jaanuaril võib metsateedel näha hulgaliselt põgenevate metsloomade jälgi. Ei taha uskuda, et meie, inimesed, kunagi nii targaks saame, et lõpetame mõttetu paanika külvamise teiste Maad asustavate liikide hulgas.”
Kui peaks tekkima au karuga kohtuda, siis usun, et kardaksin teda vähem kui enne selle raamatu läbi lugemist ja arvatavasti meenuks, mida sellisel puhul ette võtta.

Kommentaarid