Otse põhisisu juurde

Roberta Rich „Veneetsia ämmaemand”

https://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/835/645/thumbnails/view/1a69eef4ab85ff6b4122170c5287a3e885d6520b/veneetsia-%C3%A4mmaemand.jpg
Hanna oli noor juudi ämmaemand 16 sajandi Veneetsias. Tal oli alati olnud raske keelduda teisi abistamast, olgu abivajajaks haavatud lind või sünnitusvaludes naine. Emade ja laste päästmiseks  kombineeris Hanna kahest lusikast sünnitustangid. Need küll päästsid elusid, aga olid vastuolus usuga. Ühel pimedal õhtul tuleb Hanna juurde rikas kristlane, kes palub abi rikka proua sünnitusele.
„Räägitakse, et te suudate kõik kiuslikud beebid emade kõhust välja meelitada.” Veneetsia parim ämmaemand – nii kristlaste kui ka juutide seas.
Senini on Hanna olnud korralik juudi naine. On kuuletunud oma mehele ja rabile, aga seekord otsustab ta, et Jumalal ei saa midagi selle vastu olla, kui ta päästab ilmsüüta lapse.
Kuna juutidel on keelatud kristlastele arstiabi anda, seisab noore naise ees võimatu valik: kas rikkuda seadust ning päästa inimelu teades, et ta võib oma üleastumisega ohtu seada kõigi getoasukate elu, või jääda kuulekalt koju ja elada teadmisega, et ta on jätnud hädasolija abita. Hanna kuulab oma südant, pakib sünnitustangid, ning astub öhe. Sünnitus on raske ja pikk ja krahv lubab lapse päästmise korral Hannale heldelt tasuda. Noor ämmaemand päästab proua ja tema lapse. Raha on ka üks argumente, miks Hanna seab ohtu terve geto ja läheb rikkale prouale appi. Raamatu teine tegevusliin toimub Maltal, kus on vangis Hanna mees Iisak, kelle päästmiseks ongi raha tarvis. Hoolimata kõigist muredest ja probleemidest, mis Hannal tuleb ületada, püsib tal ikkagi siht silme ees. Pääseda Maltale suunduvale laevale ja mees sealt vabaks osta.
Selles raamatus põrkuvad juudi ja kristluse kultuurid 16. sajandi Veneetsias.
Ajalooline raamat, millest leiate armastust, usku ja ka mõrvu.

Kommentaarid