Otse põhisisu juurde

Ulf Nilsson ja Anna-Clara Tidholm "Hüvasti, härra Muffin"

"Aeg kaob, süda taob.
Suu matsub, kuni jalg tatsub."

Kuna mul on kodus väike tüdruk, kelle lemmikuteks on kaks merisiga, kõnetas raamat juba kaanepildi järgi mind kohe. Uskusin, et ilmselt väärib raamat oma lapsele soovitamist. Näib, et vaist ei eksinud, sest selgus, et laps on selle isegi riiulilt üles leidnud ja juba läbi lugenud :)

Raamat on mõeldud eelkooliealistele ja algklasside lastele. Sama kaalukas kui tekst, on selles raamatus pildid.
Lugu räägib pika ja õnneliku elu elanud ning nüüd juba vanaks saanud lemmikloomast, meriseast Muffinist. Raamat aitab lapsele jutustada vananemisest ja surmast nii nagu see on päriselt. Loom on elusolend, kellega tuleb hellalt ringi käia ja tema eest hoolitseda. Ta ei ärka uuesti ellu nagu tegelane arvutimängus.

Raamat on küll nukker, kuid küllap on ka neid tundeid lapsele arenemiseks ja maailma mõistmiseks vaja. Pealegi on merisea noorusmeenutused päris toredad ja teevad sellest kokkuvõttes siiski helge raamatu. "Hüvasti, härra Muffin" on ilus ja südamlik raamat, mida soovitan lugeda, pilte vaadata ja arutleda koos lapsega.

2002.a. sai Ulf Nilsson koos illustraatori Anna-Clara Tidholmiga raamatu eest Rootsi kõige prestiižikama ehk Augustpriseti kirjandusauhinna. Raamat valiti rootslaste poolt ka 2002.a. parimaks lasteraamatuks. Eesti keeles ilmus raamat 2014.a.
"Kunagi oli härra Muffin noor ja tugev merisiga, kes suutis tassida pirakaid kurke. Nüüd on ta vana, väsinud ja hall. Mandlit näksides mõtleb härra Muffin elatud elule. Ühel kolmapäeval hakkab tal järsku kõht valutama ..."

Kommentaarid