Otse põhisisu juurde

Abiks hoidistamishuvilisele ehk pista suvi purki!

Väljas on suur suvi ja selle lahutamatuks osaks on paljude jaoks ka suvemaitsete talletamine pikaks talveperioodiks. Et paremini otsustada, mis ja kuidas purki, pudelisse või külmikusse talletada, panin kirja ja otsisin välja valiku raamatuid, kust häid hoidistamisnippe leida võib.


Kai Põldvee-Mürk „Hoidistaja aastaring“
Retseptid on raamatus saagi valmimise ajalises järjekorras: kevadised karulauk ja rabarber eespool,
sügisesed õunad ja kõrvitsad raamatu lõpuosas. Häid retsepte leiab nii mahlade, mooside kui salatite valmistamiseks.
Raamatu autor on ka Facebooki  lehekülje „Kodused hoidised“ administraator.






Lynda Brown „Traditsioonilised ja uued hoidised“
Raamatust leiab sadu retsepte aia- ja metsasaaduste kuivatamiseks, külmutamiseks, õlis hoidistamiseks ja muidugi traditsiooniliseks moosikeetmiseks.  Eestimaiste viljade kõrval leiab retsepte ka eksootilisemate viljade hoidistamiseks.





Raamatusarjas „Sahver“ on ilmunud kolm raamatut, mille pealkirjad räägivad enda eest:
Age Viimsalu „Sahver : hoidised : külmutamine, kuivatamine, pastöriseerimine...“
Anni Arro, Angeelika Kangi ja Epp Mihkelsi „Sahver: lihtsad hoidised“
Tuuli Mathiseni „Sahver : joogid : siirupid, kaljad, limonaadid, õlled, veinid, liköörid...“

Neist kolmest raamatust peaks igaüks leidma endale sobivaid ja jõukohaseid retsepte  hea ning parema purki, pudelisse ja sügavkülmikusse pistmiseks.




Veel leiab nii hoidistamis- kui toiduretsepte raamatutest „Taluperenaiste hoidised“ ja „Taluperemeeste hoidised“.
Raamatu koostaja  Anu Jõesaare sõnul valmis teine raamat just arusaamisest, et nii mõnigi kord tehakse taludes hoidiseid just eelkõige meestele mõeldud ja meeste maitse järgi, seega ongi see raamat just meestelt mehisteks maitseteks.





Kui soov on aga aia- ja metsasaadusi kuivatada, siis selle kohta on ilmunud Toivo Niibergi sulest „Kuivatamine“, kust leiab nii kasulikke nippe kui praktilisi õpetusi.

Toivo Niibergilt on ka äsja raamatulettidele jõudnud  raamat „Sügavkülmutamine“, millest leiab aiasaaduste külmutamise kõrval ka liha, kala ja kondiitritoodete sügavkülmutamiseks kasulikke teadmisi.






Ja kuigi raamatukokku ei ole veel jõudnud  Lia Virkuse, Mari-Liis Iloveri ja Tiina Lebase ühistööna valminud retseptiraamat Moodsad moosid : põnevad purgitäied igaks aastaajaks“, leiab sellestki raamatust põnevaid ja uusi retsepte moosikeetmiseks, olgu selleks siis piparmündimarmelaad või peekoni-tomatimoos.





Head vaaritamist!

Kommentaarid

  1. Hiljuti ilmus veel üks põnev kokaraamat Andra Kalda ja Ragne Värki koostöös "Hoidistaja salaraamat", mis sisaldab nii moodsamaid kui ka klassikalisi retsepte, nii soolaseid kui magusaid. http://www.kokkama.ee/2016/04/uus-raamat-hoidistaja-salaraamat-haid.html

    VastaKustuta

Postita kommentaar