Väljas on
suur suvi ja selle lahutamatuks osaks on paljude jaoks ka suvemaitsete
talletamine pikaks talveperioodiks. Et paremini otsustada, mis ja kuidas purki,
pudelisse või külmikusse talletada, panin kirja ja otsisin välja valiku
raamatuid, kust häid hoidistamisnippe leida võib.
Kai Põldvee-Mürk „Hoidistaja aastaring“
Retseptid on
raamatus saagi valmimise ajalises järjekorras: kevadised karulauk ja rabarber
eespool,
sügisesed õunad ja kõrvitsad raamatu lõpuosas. Häid retsepte leiab nii
mahlade, mooside kui salatite valmistamiseks.
Raamatu autor
on ka Facebooki lehekülje „Kodused
hoidised“ administraator.
Lynda Brown „Traditsioonilised ja uued hoidised“
Raamatust leiab
sadu retsepte aia- ja metsasaaduste kuivatamiseks, külmutamiseks, õlis
hoidistamiseks ja muidugi traditsiooniliseks moosikeetmiseks. Eestimaiste viljade kõrval leiab retsepte ka
eksootilisemate viljade hoidistamiseks.
Raamatusarjas „Sahver“ on ilmunud kolm raamatut, mille pealkirjad räägivad enda eest:
Age Viimsalu „Sahver : hoidised :
külmutamine, kuivatamine, pastöriseerimine...“
Anni Arro, Angeelika Kangi ja Epp Mihkelsi „Sahver:
lihtsad hoidised“
Tuuli Mathiseni „Sahver : joogid : siirupid,
kaljad, limonaadid, õlled, veinid, liköörid...“
Neist kolmest raamatust peaks igaüks leidma endale sobivaid ja jõukohaseid retsepte hea ning parema purki, pudelisse ja sügavkülmikusse pistmiseks.
Neist kolmest raamatust peaks igaüks leidma endale sobivaid ja jõukohaseid retsepte hea ning parema purki, pudelisse ja sügavkülmikusse pistmiseks.
Veel leiab
nii hoidistamis- kui toiduretsepte raamatutest „Taluperenaiste hoidised“ ja „Taluperemeeste
hoidised“.
Raamatu koostaja Anu Jõesaare sõnul valmis teine raamat just
arusaamisest, et nii mõnigi kord tehakse taludes hoidiseid just eelkõige meestele
mõeldud ja meeste maitse järgi, seega ongi see raamat just meestelt mehisteks
maitseteks.
Kui soov on aga aia- ja metsasaadusi kuivatada, siis selle kohta on ilmunud Toivo Niibergi sulest „Kuivatamine“, kust leiab nii kasulikke nippe kui praktilisi õpetusi.
Toivo
Niibergilt on ka äsja raamatulettidele jõudnud raamat „Sügavkülmutamine“,
millest leiab aiasaaduste külmutamise kõrval ka liha, kala ja kondiitritoodete
sügavkülmutamiseks kasulikke teadmisi.
Ja kuigi raamatukokku ei ole veel jõudnud Lia Virkuse, Mari-Liis Iloveri ja Tiina Lebase ühistööna valminud retseptiraamat „Moodsad moosid : põnevad purgitäied igaks aastaajaks“, leiab sellestki raamatust põnevaid ja uusi retsepte moosikeetmiseks, olgu selleks siis piparmündimarmelaad või peekoni-tomatimoos.
Head vaaritamist!
Hiljuti ilmus veel üks põnev kokaraamat Andra Kalda ja Ragne Värki koostöös "Hoidistaja salaraamat", mis sisaldab nii moodsamaid kui ka klassikalisi retsepte, nii soolaseid kui magusaid. http://www.kokkama.ee/2016/04/uus-raamat-hoidistaja-salaraamat-haid.html
VastaKustuta