Otse põhisisu juurde

Miika Nousiainen "Vaarikalaevukesepõgenik"

Pole juba ammu lugenud raamatut, mis sõna otseses mõttes naeruturtsatusi põhjustab.  Nii jabura idee põhjal, nagu rahvustransvestiitlus (kas selline sõna üldse on ametlikult olemas?!) annab head raamatut kirjutada, kuid ometigi on see Miika Nousiainenil oma debüütromaanis "Vaarikalaevukesepõgenik" õnnestunud. Raamatus on kuhjaga äratundmisrõõmu, kuna paljudel eestlastel on kindlasti isiklikke kokkupuuteid mõlema rahvusega. Peategelaseks on soome mees Mikko Virtanen, kes tunneb, et on sündinud valesse kodakondsusesse ning tahab hullupööra saada rootslaseks. 

"Ma ei jaksa enam olla soome mees. Soome mees - kõige halvem võimalik sõimusõna. Eriti veel, kui sellel lisada sõna tüüpiline. Tüüpiline soome mees, just nimelt, see aus mees. Tegelikult nimetavad soome meest tunnustavalt ausaks või üldse kellekski üksnes need soome naised, kes on liialt inetud selleks, et endale välismaalasest meest leida".

Tema armastus Rootsi vastu sai alguse vanematega tehtud laevareisilt Rootsi. Hiljem toimusid Mikko nõudmisel kõik perereisid Rootsi - täpsemalt 127 korda. Mikko alustas teadlikult rootslaseks saamise ettevalmistustega 7. klassis, kui ta sai hakata õppima rootsi keelt (rootsi keele õpetaja oli ta esimene armastus). Täiskasvanuna elas enda loodud "rootsi maailmas": sõi rootsi päritolu toitu, tähistas rootsi pühasid, vaatas telesaateid, hoidis ennast kursis rootsi uudiste, poliitika ja kõige muuga. Oma koju püstitas ta altari Olof Palmele, kuningaperele, Anna Lindhile jt silmapaistvatele rootslastele. Tema iga-aastaseks tipphetkeks oli soojamaareis Taisse, kuhu saabus puhkma ka palju idüllilisi rootsi perekondi, kellega ta tihedasti suhtles. Aastate jooksul rootsi perekondade kohta kogutud informatsioon oli sisestatud Exceli tabelisse. Ent Mikko tahtis, aga rootslaseks olemist veelgi sügavamalt uurida ning paigaldas nende majakestesse pealtkuulamisseadmed.

"Üldiselt on kahelapselistes rootsi peredes poiss ja tüdruk. Nii on idüll kõige täiuslikum. Lapsed saavad ettekujutuse mõlemast sugupoolest ja õpivad juba varakult võrdõiguslikkusest aru saama. Peaaegu kõikidel peredel on poeg ja tütar. Põhiseadusesse pole seda kirja panud, aga nii lihtsalt kujuneb."

Sammukese rootsi unistusele lähemale jõudis ta siis, kui sattus kokku rootslasega, kes kavatses ennast ära tappa. Mehed jõudsid kokkuleppele, et Mikko saab endale Mikael Anderssoni identiteedi peale rahvustransvestiidi rootslaseks saamise koolituse läbimist ning Mikaeli surma...

Kommentaarid