Otse põhisisu juurde

Tommi Kinnunen "Nelja tee rist"

See on romaan ühe Põhja-Soomes elava pere saatusest 20. sajandi algusest kuni tänapäevani. Sellest
pidi algselt tulema novellikogu, seetõttu on lugu lõhutud juppideks ja jagatud jutustajate vahel ära. Sündmustik areneb erinevatel tasanditel ja aegadel.

Maria kutsuti valda ämmaemandaks, kuna eelmine oli jooma hakanud. Et kergem oleks abivajajateni jõuda, ostab ta jalgratta ja õpib sõitma. Ta tahab külarahvale näidata, et on pädev ämmaemand ja saab kõigega hakkama. Iga õhtuga saabuvad tema juurde abikutsujad üha kaugematest küladest.

Marial sünnib tütar Lahja.

Elatakse üle sõjad, tulekahju, kus enne sõda ehitatud maja ära põleb. Lahja abiellub sõjast tulnud Onniga, kuid nende abielu pole teatud põhjustel õnnelik. Lahja püüab oma mehele kõlvata, kuid sellest ei tule midagi välja.

Onni olukord on kõige kurvem, sest tema ei kõlba isegi iseendale. Tal on kogu aeg tunne, et midagi on tema elus puudu, et ta ei suuda oma osa täita... ja õnn käib temast kauge kaarega mööda. Ta mõtleb, kas pole ta teinud kõik, mida ühelt mehelt üldse nõuda võib - ta on võtnud naise, saanud lapsi ja ehitanud maja - kuid sellest ikka ei piisa. Onni tahab, et kõik saaksid suures ja ilusas majas koos elada. Kui ta sellise lõpuks valmis saab, siis on inimsuhted juba nii muutunud, et keegi ei taha teisi enam nähagi. Ometi seisab maja püsti ja on uhkem kui teised.

"Jõe tagant, surnuaia kõrvalt osmikutest siirduvad mehed ehitusplatside poole. Nooremad kõnnivad oma väljakutse suunas kiiresti, õhinal. Teiste sammudes on tunda väsimust, sõda. Siiski tahavad nemadki oma ehitusplatsile, et hommikuhämarusest viimase valgeni rassida."

Suur maajagamine on jõudnud kõnnumaale ja igaüks tahab endale kodu ehitada.

Eesti mütoloogias peeti nelja tee risti kodu ja muu maailma piiriks, kuhu mindi siis, kui häda käes või teda kardeti, käidi soove soovimas või endeid kuulamas.

Tommi Kinnunen (sünd 1973) on emakeele ja kirjanduse õpetaja. "Nelja tee rist" sai Suure Ajakirjandusauhinna aasta parima raamatu kategoorias. See auhind on igati õigustatud.

Kommentaarid