Otse põhisisu juurde

Jojo Moyes "Mina enne sind"

http://www.rahvaraamat.ee/images/products/000/049/003/thumbnails/view/8b354bd160ecc701576578ba7f84c6a8ee19fe26/mina-enne-sind.jpgLouisa Clark on ambitsioonideta tüdruk, kelle elu väikelinnas kulgeb küllaltki rutiinselt: aastaid kestnud püsisuhe, hulluks ajav perekond ja töö ettekandjana, mida ta väga armastab. Tema seiklusvalmidus avaldub üksnes ekstravagantses riietumisstiilis. Ühel päeval otsustab, aga Louisa boss kohviku maha müüa ning ta jääb ootamatult töötuks.

Will Traynor on või õigemini oli Louisa täielik vastand. Varastes kolmekümnendates, edukas, jõukas, karjääri- ja seiklushimuline - täiusliku eluga mees. Õnnetuse tagajärjel saab temast ööpäevaringset hooldust vajav haige.

Louisa perekond vajab hädasti tema majanduslikku abi, seetõttu asub ta ilma igasuguse eelneva kogemuseta pooleks aastaks tööle halvatud mehe hooldaja-kaaslasena.

Traynorite perekond varjab Lou eest Willi varasemaid enesetapukatseid ning omavahelist kokkulepet, et poole aasta pärast viiakse mees Šveitsi ning ta elu lõpetatakse mürgisüsti abil. Algus ei ole kerge, Will, kas ignoreerib teda või on sarkastiline ja mõnitav. Tasapisi õpivad nad teineteist tundma ja armastama ning Will hakkab nägema Lous enamat, kui ainult rumalat väikelinna ettekandjat. Ta õpetab teda armastama klassikalist muusikat ja võõrkeelseid filme, analüüsima nähtut ja kogetut. Sügava omavahelise usalduse tõttu suudab ka Lou lõpuks Willile rääkida oma isiklikust psühholoogilisest traumast.

Peagi saab Louisa teada, et Will kavatseb eluga hüvasti jätta ning äkki saab poolest aastast võidujooks surmaga. Läbimõeldud strateegia abil, mis sisaldab uusi emotsioone ning elule mõtte leidmist erinevate tegevuste läbi, nagu reisimine, delfiinidega ujumine jne tahab Lou panna Willi meelt muutma. Kahjuks ei ole tal, aga võimalik oma plaani täielikult ellu viia, kuna Will haigestub kopsupõletikku.

Vaatamata uuele armastusele otsustab Will siiski eutanaasia kasuks. Louisa ei mõista küll teda, kuid respekteerib mehe otsust. Omamoodi juhib Willi surm Lou uue ja täisväärtuslikuma elu juurde.

"You only get one life. It's actually your duty to live it as fully as possible."

Soovitab Leigi

Kommentaarid