Otse põhisisu juurde

Michel Houellebecq "Kaart ja territoorium"

http://g4.nh.ee/images/pix/file66402732_kaart20ja20territoorium_1.jpg
Romaani üks peategelane on Jed Martin, fotograaf ja kunstnik. Ta ema oli arusaamatutel põhjustel teinud enesetapu, kui Jed oli laps. Isa oli arhitekt ja temaga on Jedil väga kummalised suhted. Nad arutlevad kunsti ja maailm asjade üle, kuid eriti lähedased nad ei ole. Kas isa ja poja vahel on üldse võimalikud lähedased suhted?

Jed on portreede maalija. Oma isikunäituse jaoks otsustab ta maalida ühe tuntud kirjaniku portree ja valib selleks Michel Houellebecqi. Nad kohtuvad mitu korda. Kuna kirjanik ei ole nõus poseerima, teeb Jed rea fotosid ja maalib suurepärase portree, mille lubab peale näitust kirjanikule kinkida.

"Kirjaniku portree jääb tema viimaseks maaliks. Küllap tuleb tal veel maaliideid, maaliidusid, kuid mitte kunagi enam ei leia ta endas piisavalt energiat ega motivatsiooni, et neid teostada."

Kirjanik on kingitusega rahul. "See on teist kena, et te mulle selle pildi tõite. Ma saan seda siis vahel vaadata ja see tuletab mulle meelde, et mul on olnud intensiivne elu - kohati."

Ühel päeval leitakse Houellebecq oma kodust väga võikal viisil tapetuna. Algab mõrvajuurdlus, mis ei vii algul kuhugi. Jedi abiga selgub, et mõrvar on varastanud kirjaniku väga hinnalise prtreemaali. Kas maali vargus oligi mõrva põhjuseks? Või kurjategija tegi kurja millegi muu kui raha pärast?

Raamatu lõpuosas on pikki vestlusi Jedi ja ta isa vahel. Vastu Jedi tahtmist lahkub isa hooldekodust ja sõidab Shveitsi ning Jed ei näe teda enam kunagi - isa tuhk on puistatud Genfi järve.

Jed elab oma elu lõpuosa rikkuses, kuid täielikus üksinduses, kõrge taraga piiratud uhkes majas, ainsaks vestluskaaslaseks vaid naksuv veeboiler.

Romaan püstitab palju küsimusi, kuid ei anna neile vastuseid. Mis on üldse kunsti ülesanne ja mis on kunstniku koht ühiskonnas?

Michel Houellebecq (sünd 1958) on kahtlemata praegusaja kõmulisim, ühiskonnakriitiliseim ja loetuim prantsuse kirjanik. Eesti keeles on temalt varem ilmunud romaanid "Võitlusvälja laienemine" (2005) ja "Elementaarosakesed" (2008).

Raamat on ilmunud sarjas "Moodne aeg".

Soovitab Anne

Kommentaarid