Otse põhisisu juurde

Jennifer Donnelly "Valguse kuma"

Raamatu sisututvustuse põhjal jäi esialgu mulje, et tegu on kriminaalromaaniga, kuid pigem iseloomustaksin ma seda kui 17-aastase Mattie täiskasvanuks saamise lugu.

Mattie on vaesest perest pärit tüdruk, kes ema surma tõttu on pidanud oma õlgadele võtma nii pereema rolli hoolitsedes kolme väikesema õe eest ning täitma ka neid ülesandeid, mis venna kodust lahkumise järel tegemata jäänud. Kõige selle kõrval on tüdrukul sügav huvi kirjanduse vastu ning anne ka ise kirjutada.

Mõrva, mis esialgu jätab pigem õnnetuse mulje, taustal peab Mattie tegema valikuid: kas piirduda selle eluga, mida pakub koduperenaise roll talus või valida see, mis talle tegelikult meeldib: õppida ning kirjutada. Kuidas teha valikuid teistele haiget tegemata?

Kuigi tegu on ilukirjandusliku teosega, on taustaks olev mõrvalugu ka tegelikult toimunud - 12. juulil 1906. a tõmmati Big Moose'i järvest välja noore naise Grace Browni laip, kelle tapmise eest mõisteti süüdi ja hukati tema peigmees Chester Gillette. Mõrvaloo enda kohta saab lähemalt lugeda siit.

Mõrv on aluseks ka ühele teisele tuntud romaanile: Theodor Dreiseri "Ameerika tragöödiale" (ek 1986).

Soovitab Kaili

Kommentaarid