Otse põhisisu juurde

Herbjorg Wassmo "Sada aastat"

Tallinn: Eesti Raamat, 2011

"Hjordis lebas köögikapil, puhas öösärk seljas, suur padi pea all ja tüdruk rinna juures. Pooleldi peidus kulunud, kuid lillelise tekikotiga vatiteki sees. Täiskuu oli tõusnud just parajasse kõrgusesse ja jõllitas köögiaknast otse sisse. Taevas oli tähine, kuid õhtu oli pime.
Õed vaatasid teineteisele otsa ja naeratasid otsekui tänuks tubli töö eest.
"Võib-olla olete mõelnud, mis lapsele nimeks saab?" küsis Emma.
Hjordis heitis pilgu tüdrukule, kes äkki oli tõeliselt olemas.
"Ta nimeks saab Herbjorg"
See vastsündinud laps oli tulevane kirjanik, raamatu autor Herbjorg Wassmo.

Romaan "Sada aastat" põhineb autori perekonnalool. Selle sündmused kulgevad 19. sajandi teisest poolest kuni 20. sajandi keskpaigani Põhja-Norras, mis on autori sünni- ja kodupaik. Peategelasteks on mitme põlvkonna naised, alates esiema Sara Susannest, edasi vanaema Elida ja lõpuks ema Hjordis. Elu polnud neist kellelegi kerge. Neil kõigil on eluvõitlused võidelda ja neid aitab selles vaprus ja tugev tahe. See on lugu nende elust, meestest, keda nad ihkasid, või nendest meestest, keda nad said, ja lastest, keda nad sünnitasid.

Suure osa romaanist moodustab lugu sellest, kuidas Sara Susanne oli modelliks ingli jaoks Steigeni kiriku altarimaalil, mis asub praegu Lofootide katedraalis. Peale ingli maalis kunstnik ka Sara Susanne portree, mis oli tolleaja Norras ennekuulmatu ja tekitas ümbruskonnas pingeid.

Herbjorg Wassmo on kirjutanud palju romaane, saanud terve rea auhindu, nende seas Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhinna. Suure kuulsuse tõi talle triloogia "Dina raamat", "Õnne poeg" ja "Dina pärandus", mis on ka eesti keeles kättesaadavad.

Soovitab Anne

Kommentaarid