Otse põhisisu juurde

Eike Värk "Helend Peep roosiokkalisel teatriteel"

Tallinn : Tänapäev, 2011

Järjekordne elulooraamat? Jah, aga siiski mitte lihtsakoeline ja kergesti läbilapatav, vaid sisutihe, kõiki Helend Peebu rolle analüüsiv raamat, milles ei minda loomulikult mööda ka näitleja eraelust ja teda ümbritsenud inimestest. Ja eks vääribki suurepärane näitleja Helend Peep sellist jäädvustust teatri- ja kultuuriloo tarvis.

Helend Peep (1910-2007) alustas oma näitlejateed isetegevuslasena, ilma teatrialase hariduseta. Tema kutselise näitleja tee algas 1938. a Vanemuises, kulges läbi Kuressaare Teatri, Tallinna Töölisteatri ja Noorsooteatri tagasi Vanemuise lavalaudadele. Ta on mänginud nii muusika- kui sõnalavastustes. Ta oli veel ka kaheksakümnendates ja üheksakümnendates heas vormis ja tegev nii näitleja kui lauljana. Oma viimase etteaste teatrilaval tegi teenekas näitleja 2001. a 90-aastasena. Seda oma kuulsaks saanud "Kerjuse lauluga", mis saatnud teda alates selle esmaesitusest Vanemuises 1955. aastal.

Raamatuga on kaasas CD-plaat, millel lisaks kuulsale "Kerjuse laulule" (operetist "Ainult unistus") ka mitmed teised, mis "tutvustavad Helend Peebu lüürilist tenorit ka neile, kel pole olnud õnne teda lavalaudadel näha".

Helend Peep on avaldanud ka oma autobiograafia: Helend Peep "Nende helinate saatel: minu põgus elulookirjeldus koos mõningate teatrisündmuste märkimisega" Tallinn, 2001. (kahjuks on see raamat Lääne-Viru maakonnas ainult Lehtse raamatukogus).

Kommentaarid