Otse põhisisu juurde

Dag Solstad "T. Singer"

Tallinn, Eesti Raamat 2010

Singer on kohmetu ellusuhtumisega unistaja, kirjanikuks pürgija, kes ei olekski nagu siit ilmast. Teda vaevab omapärane häbitunne, mis paistab juhtivat kogu mehe sihitut elu. 31-aastasena taipab ta, et tema elus pole mingit salajast kutsumust. "Ta taipas oma lüüasaamist ning viis oma paberid Raamatukogunduse Kõrgkooli, kuhu see igavene üliõpilane ka sookvoodi alusel vastu võeti."

Omandanud hariduse siirdub ta Oslost väikelinna, et seal rettu pugeda. "Ta jäi Notoddenisse paljudeks aastateks, pidades kogu selle aja linna munitsipaalraamatukogus raamatukoguhoidja ametit. Rutiinne, kohusetundlik töö - niisugune asi oli talle alati meeldinud."

Ta abiellub ja naudib oma silmatorkamatut elu. Naine hukkub ning mõistatuslikel põhjustel võtab Singer enda kasvatada tema tütre.

Mõne aasta pärast kolib tagasi Oslosse. Seal alustab ta võõraste keskel uut elu. Ta tutvustab kasutütrele Oslot, hoolitseb ta eest, kuid pingutustest hoolimata jääb ta alatiseks tüdrukule võõraks. Ta istub elutoas ja mõtleb, mida tulevik tuua võiks.

"Polnud põhjust salata, et ta ootas üksijäämist ja seda, et korteris peale tema kedagi ei elaks. Oli fakt, et ta seda ootas ja sinna polnud midagi teha. Aga esialgu elas Isabella endiselt siin. Käis mööda Singeri korterit ja oli Isabella an sich ja sirutas end omaenda vormide ja omaenda tuleviku poole, laskmata end sellest häirida, et elas siin koos Singeriga."

Singer on ja jääb üksildaseks mõtisklejaks, kes ei suuda ümbritsevas ühiskonnas kaasa lüüa, kelle varjuelu on hädavajalik et ellu jääda.

Dag Solstad (sünd 1941) on Norra intellektuaalse proosa esindaja. Ta on avaldanud üle 30 raamatu ja pälvinud nende eest ka rohkesti auhindu.

Soovitab Anne

Kommentaarid