Otse põhisisu juurde

Indrek Hargla "Apteeker Melchior ja Oleviste mõistatus" ja "Apteeker Melchior ja Rataskaevu viirastus"

Tallinn, Varrak 2010

Indrek Hargla kriminaalromaanid vanast Tallinnast viivad meid aega, kus kurjategijad võeti vahele sõrmejälgede võtmiseta ning õigel ajal õiges kohas olles. Muidugi läheb vaja ka hallide ajurakkude tööd, et mosaiigikillud õigetesse kohtadesse paigutuks, kuid selleks näib tublil apteekrihärral sünnipärast taibukust jätkuvat.
peale ei tulnud veel keegi, rääkimata DNA-st või Interpoli abist. Ometi leiavad ka seal lahenduse kõige salapärasemad ja võikamad kuritööd, mis kohati ulatuvad aastakümnete ja kaugete maade taha. Ja selleks annab oma panuse nutikas apteeker Rataskaevu tänavalt Melchior Wakenstede. Teeb ta seda agatha-christie-liku tarmukusega lahtiste silmadega ringi käies, linnarahvaga juttu.

Tegevus viib meid 15. sajandi alguse Tallinnasse, mis on väike, kuid õitsev ja arenev hansalinn täis äri, jumalakartlikkust, oma hinge eest hoolitsemist, kirge, armastust ja vihkamist. Mõlemad raamatud on haaravalt põnevad ja kuritööd on neis looritatud parajas koguses salapära ja müstikaga ning, mis seal salata, need kuritööd on üksjagu võikad ja kõhedusttekitavad. Asjasse on segatud nii rüütlid kui kerjused, kaupmehed ja nende emandad, mustpead ja mungad, aga ka Oleviste kirik, Pirita klooster, dominiiklased, raehärrad ja rida tuttavaid kohti meie omas armsas vanas Tallinnas. Ajakohane sõna- ja keelekasutus aitab õhkkonna loomisele ilusti kaasa ja Melchiori apteegiküpsiseid tahaks juba isegi proovida.

Inspiratsiooni romaanide ainestikuks on autor saanud mõnedest ülestähendustest ajalooallikates ja pole niisama tühja koha pealt välja mõeldud, seega on sündmustes killuke ajaloolist tõtt ka. Igatahes jääme põnevusega ootama, milliste katsumustega apteeker Melchioril kolmandas raamatus "Timuka tütar" tuleb rinda pista.

Soovitab Lea

Kommentaarid

  1. Väga põnevad raamatud tõepoolest!

    VastaKustuta
  2. Päris huvitavate ajalooliste nüanssidega pikitud. Eriti meeldisid mulle kirjeldused, milliseid ravimeid ja millest apteeker kokku segas. Pole ime, et see eluiga keskaja inimestel nii lühike oli.

    VastaKustuta

Postita kommentaar