Otse põhisisu juurde

Simon Sebag Montefiore "Sašenka"

Varrak, 2010

Romaan käsitleb ühe rikka Peterburi juudi suguvõsa kolme põlvkonna lugu.

I osa. Peterburi, 1916

Aleksandra Samuilovna Zeitlina on 16 aastane Smolnõi Aadlineidude Instituudi õpilane. Oma veendumustelt on ta tõsiusklik bolševik. Onu Mendel, kes on asumiselt põgenenud, kasutab Sašat käskjala-sidemehena, lendlehtede levitajana. Noore neiu esimene arreteerimine lõppeb siiski tänu isa, parun Zeitlini, kasulikele tutvustele õnnelikult aga ei muuda Saša veendumusi.

II osas. Moskva, 1939

Saša on abielus kaasvõitleja Vanja Palitsõniga ja nende peres kasvab 2 last – kolme ja poole aastane poeg Carlo, õige nimega Karlmarx ja viie aastane tütar Volja, keda kutsutakse hellitavalt Lumehelbekeseks.

Venemaal valitseb olukord kus kedagi ei saa usaldada, parimast sõbrast võib saada alatu pealekaebaja. Ka Saša ja Vanja arreteeritakse, lapsed jõutakse siiski päästa ning saata kaugele lastekodusse, kus nad hiljem lapsendatakse.

III osa. Kaukaasia. London. Moskva, 1994

Londonis elav Roza Getman palkab noore ajaloolase uurima oma tegelikku päritolu. Ilmneb, et Roza on Sašakese tütar Volja, keda lapsendas üks rikas juudi perekond. Leitakse ka vend Karlmarx, kellest on saanud arst ning kes juhtumisi on selle noore ajaloolase isa.

Lõppsõnas kirjutab autor järgmist:

"Raamatus on mõni ajalooline tegelane – kõige tähtsamad neist Rasputin ja Stalin – ja neid olen kujutanud nii täpselt nagu sain. Selles romaanis tahtsin kirjutada sellest, kuidas tavaline perekond kahekümnenda sajandi Venemaa võitudes ja tragöödiates toime tuli. Mind lummas tuhandete mehe ja lapsed kaotanud naiste julgus ja visadus ja ma küsisin endalt: kuidas nad vastu pidasid? Ja kuidas oleks neil hirmsatel aegadel käitunud igaüks meist? Ennekõike on see raamat armastusest ja perekonnast, kuid ma tahtsin ka, et nood Venemaa ajaloo kummalised ja traagilised päevad oleksid huvitavad lugejale, kes võib-olla ajalooraamatuid ei loe..."

Meie raamatukogust leiate samalt autorilt veel:
Potjomkin : vürstide vürst Varrak, 2002
Stalin : punase tsaari õukond Varrak, 2005
101 ajaloo suurkuju Varrak, 2008
Noor Stalin Varrak, 2008
Koletised Varrak, 2009

Kommentaarid