Otse põhisisu juurde

Reet Made "Lapsepõlve radadel: 32 tähendusrikast kasvamise lugu"

Tallinn : Menu Kirjastus, 2010

Raamat sisaldab Eesti Raadio saate "Päevatee" rubriigis "Lapsepõlvelood" kõlanud lapsepõlvemeenutusi Eesti tuntud kirjanikelt, muusikutelt, näitlejatelt, sportlastelt, teadlastelt, poliitikutelt.

Intervjueerija ja raamatu koostaja Reet Made kirjutab saatesõnas: "Lapsepõlv on me läte, tõeline aardelaegas ja pagas, kust saame tohutult palju vajalikku ja hindamatut kaasa oma eluteele. Nii on ka huvitav teada, kuidas kulges lapsepõlv tänapäeva tuntud ja tunnustatud inimestel... Mida väärtuslikku nemad oma vanematekodust, koolist, sõprade ringist ühes võtsid? Kuidas neid mõjutasid olulised sündmused ja suhted? Mida nad ammutasid oma lättest, et neist said just sellised, keda nüüd teame-tunneme, kelle tegevust hindame?"

Raamatus on oma lapsepõlve ja kooliaastaid meenutamas erinevas vanuses inimesed. Vanim neist Ferdinand Veike, noorim Liisi Koikson. Sinna vahele mahuvad veel 30 tuntud inimese mõtteretked lapsepõlveaastaisse. Mõned neist: Peeter Saul, Andres Tarand, Priit Aimla, Tõnis Mägi, Andrus Vaarik, Jaan Tätte, Andrus Kivirähk jpt.

Minu jaoks jäi nendest lugudest kõlama mõte, et ükskõik, millisel ajal ja millistes oludes on lapsepõlv möödunud, olgu kas või sõja jalust põgenedes, tunduvad lapsepõlveaastad ikkagi helge ja kaunina.

Ülo Tuulik ütleb: "Usun, et eriliselt õnnelikud on inimesed, kes suudavad lapsepõlve endaga kaasas tassida nii kaua kui võimalik, nii kaugele kui võimalik ja hoida seda aega endas kui Jumala või saatuse kingitust."

Eelmised valikud lapsepõlvelugusid on ilmunud kogumikes "Lapsepõlvest tuleme kõik" (2001) ja "Lapsepõlvelood" (2008).

Soovitab Aili Höövelsoo

Kommentaarid