Otse põhisisu juurde

Eesti helisalvestised 1939 / Estonian Sound Recordings 1939

304-leheküljeline eesti- ja inglise keeles, tavaformaadis, kõvas köites raamat, millega kaasas 12 CD.

1930ndate aastate teisel poolel tekkis Eestis huvi omamaise muusika kaasaaitamisele riiklikul tasemel. Saatkonnad soovisid omada heliplaate, mida mängida riiklikel tähtpäevadel ning ka jagada saatkondade kaudu eesti kultuurist huvitatutele. Kogumikus sisalduvat sooviti mängida nii oma- kui ka välismaistes raadiojaamades. Eesti Riigi Ringhääling korraldas suure heliplaadistusaktsiooni ja salvestamine leidis aset maikuus 1939, tehnilise poole eest vastutas suurkontsern Gramophone Company ning helisalvestusaparatuur ja tehnikud olid pärit Taanist. Kuu aja jooksul jõuti salvestada parim osa meie tolleaegsest muusikakultuurist, mis kahjuks jäi sõja puhkemise tõttu tootmisse minemata.

2004. aastal selgus, et Taani Rahvusraamatukogu heliarhiivis on säilinud Tallinnas tehtud eesti muusika helisalvestiste matriitsid ja sündis ühisprojekt, mille eesmärgiks need salvestised kuulajateni tuua.

Kogumiku "Eesti helisalvestised 1939" on koostanud prof Urve Lippus ja muusikateadlane Kadri Steinbach EMTA muusikateaduse osakonnast, kujundanud Tuuli Aule ning inglise keelde tõlkinud Anne Tihaste.

Kogumik toob esmakordselt kuulajate ette 169 muusikateost ning seitse Eesti Vabariigi riigimeeste sh Konstantin Pätsi ja Jaan Tõnissoni kõnet.

CD-de muusikavalik on žanriliselt mitmekesine: orkestri,- koori,- klaveri,- ja orelimuusika, kammermuusika, kammerlaulud ja laulud orkestriga, katkendid ooperitest ja operettidest, lööklaulud ja muusikat puhkpilliorkestritelt. 

Rita Tammetalu, raamatukoguhoidja

Kommentaarid