Otse põhisisu juurde

Parimad raamatud 2023: Kriminaal-, põnevus- ja ulmeromaanid

M.J. Rose  "Varastatud unistuste juveliir"

Aili luges põnevusromaani:

Tõsielul põhinev lugu, mille üks peategelastest on Suzanne Belperron (1900-1983), tegelikult Pariisis elanud ja tegutsenud juveliir, kelle töid väga hinnati ja kes Teise maailmasõja ajal aitas koos sõpradega paljudel peredel põgeneda natsirežiimi eest Ameerikasse. Selle liini tegevus toimub 1940-ndate Pariisis.

Teine süžeeliin toimub 1980-ndatel aastatel, kus oksjonipidaja Violine avastab kohvri koos ehetega ja hakkab uurima nende ehete päritolu. Tema tee viib Ameerikast Pariisi, kus ta järk-järgult avastab salapärase kohvri ja ehete päritolu.


Javier Cercas „Terra Alta“

Lea krimkasoovitus:

Terra Alta on Hispaania väikelinn, kuhu saadetakse ajutiselt tööle politseinik Melchor Marín. Asudes uurima kohaliku suurfirma omanike jõhkrat mõrva, ei oska ta aimata, millised traagilised tagajärjed on sellel tema enda perekonnale. Melchor on endine kurjategija, kelle kinnisideeks on leida oma ema mõrvar. Väikeses ja uimases Terra Altas on hämara minevikuga kirjandushuviline politseinik, kes tõmbab oma elus paralleele lemmikraamatu „Hüljatud“ tegelastega, lõpuks leidnud oma õnne raamatukoguhoidjast naise ja väikese tütrega. Paraku tuleb tal maksta lõivu oma tööle ja ilma jääda veel ühest olulisest naisest tema elus.
Lisaks krimipõnevikule on see raamat ka lugu ühe poisi kujunemisest, kus olulisel kohal on lisaks õiglustundele ka kirjandus ja raamatud.

Raamatust saab lugeda ka Kaili postitusest


Martha Wells “Kõik süsteemid punases” sarjast Mõrtsukboti päevikud

Riina soovitab head ulmekat:

Ekspeditsioon ohtlikul planeedil. Uurimismeeskond on kamp inimesi, kes võivad sattuda eluohtlikesse olukordadesse ja nende peamine kaitsja on android. Tehis, kelle eluülesanne on inimesi kaitsta tundmatute ohtude ja teiste inimeste rünnakute eest ja vaadata, et nad ka ise üksteist ära ei tapaks.
Ainuke probleem on see, et sellel tehisel on oma saladused, ta on häkkinud juhtmoodulit ja ei allu tegelikult inimeste kontrollile ning tegutseb iseenese tarkusest ja oma äranägemise järgi ning lisaks nimetab ennast Mõrtsukbotiks.
Leebema külje pealt vaadates, Mõrtsukbot armastab vaadata seebiseriaale ja on üksjagu häbelik ning antisotsiaalne – temas tekitab õudustunnet mõte, et inimesed tahavad temaga rääkida tema tunnetest ning suurim karistus oleks talle otsa jõllitada.
Ühesõnaga. Mõrtsukbot on hambuni relvastatud ja ohtlik, ning tal on käed ja relvad tööd täis, et oma inimesi päästa ja elus hoida. Lugedes tundub igati sümpaatne tegelane, kes tahab oma teed käia ja püüab samas õigesti käituda.

“Kõik süsteemid punases” on võitnud 2018. aastal Hugo ja Nebula auhinna, Alexi auhinna ja Locuse auhinna.
See on esimene raamat Mõrtsukboti päevikute sarjast. Autor Martha Wells (1964) on ameerika kirjanik, kelle teoseid on tõlgitud kaheteistkümnesse keelde.



 Jussi Adler-Olsen “Naatriumkloriid”

Liina nautis põnevussarja:

“Naatriumkloriid” on menukaima Taani krimiautori Q-osakonna sarja üheksas raamat. Kõigist varasematest osadest ei ole ma alati võrdselt vaimustunud, aga samas pole ühelegi neist midagi ette heita. Antud raamat on taas üks sarja lemmikuid. Krimiloo tegevus toimub koroonapiirangute ajal. Ühe naise enesetapp, kelle poeg hukkus autoremonditöökoja plahvatuses, toob uurimise alla vanad lahendamata juhtumid, mis hakkasid silma pigem õnnetustena või suitsiididena. Kui pealkirjale mõelda, siis keedusoola leidub igas kuriteopaigas ja see jälg loob seosed, mis annavad põhjust vanad  mõistatuslikud surmajuhtumid uuesti üle vaadata. Mõrvar on lugejale juba varakult teada, aga põnevusest sellegipoolest puudust ei tule.


Ruth Ware “Nullpäev”

Liinalt veel üks närvekõditav raamat:

Kes on menukate põnevike autori Ruth Ware raamatutega varasemalt tutvust teinud, see teab, mida oodata. Tema menukid on täis hämmastavaid pöördeid ja kogu lugemise vältel hakkad kordamööda kõiki kahtlustama. Samas on võimatu ära arvata, kuidas lugu tegelikult lõpeb. Kes tegelastest on süütu, kes süüdlane, selgub tavaliselt viimastel lehekülgedel. Selle loo keskpunktis on uskumatut tööd tegevad abikaasad Jack ja Gabe, kes testivad ettevõtete turvasüsteeme. Tegelikkuses tähendabki see füüsilist hoonetesse sisse murdmist, et leida turvaaugud. Ühel ebaõnnestunud tööotsaga päeval leiab Jack koju jõudes eest verdtarretava olukorra ja tal ei jää üle midagi muud kui põgeneda, et päästa ennast ja leida mehe mõrvar.



Angela Marsons "Lõplik tõde" ja "Saatuslik tõotus"

Kaiet haaras:

Minu maitsele krimiautor, kelle raamatud alati ilma kõhkluseta ära loen. Marsonsi krimisarjast "Vaneminspektor Kim Stone'i juhtumid" ilmus eesti keeles 2023. aastal kaks raamatut. Need on omavahel ka seotud, seega soovitaks tema teoseid lugeda päris algusest ("Lõplik tõde" ja "Saatuslik tõotus" on sarja kaheksas ja üheksas raamat). "Lõplik tõde" algab koolitüdruku surmaga, mida peetakse esialgu enesetapuks, aga loo hargnedes selgub muidugi nii mõndagi. "Lõpliku tõe" finaal on kahjuks vaneminspektor Kim Stone meeskonnale päris nukker ning selle sündmuse tagajärjed mängivad suurt rolli  "Saatusliku tõotuse" tegevustikus.



Eesti autorite põnevus- ja ulmeromaanidest, mis tänavu enam meelde jäid saab lugeda siit



Kommentaarid