Otse põhisisu juurde

Jurga Vilé, Lina Itagaki „Siberi haiku“

 Õigupoolest on „Siberi haiku“ lastele suunatud graafiline romaan, kuid julgen seda soovitada igas eas lugejatele.

„Siberi haiku“ jutustab loo Leedu poisist Algiukasest, kelle elu muutub 1941.aasta juunikuu ööl, mil sõdurid tema pere kodust lahkuma sunnivad. Lisaks isast lahutamisele jääb poiss ilma oma lemmikust, hani Martinist, kelle sõdur tema silme all maha laseb.

Koos tuhandete teiste leedukatega algab pikk teekond tundmatusse Siberisse, kus hakkama tuleb saada ülirasketes tingimustes ning pidevaks saatjaks on nälg, mida Leedus elades kunagi ei tuntud. Lapsed tajuvad ümbritsevat maailma teisiti kui täiskasvanud ning tänu sellele jääb ehk mõni koledus Algiukasele ja tema sõpradele lõpuni mõistmata. Lootust ja lohutust otsitakse unistustest ja sõpradest.

Algiukas ja tema õde jõudsid Siberist Leetu tagasi tänu heade inimeste korraldatud „orbude rongidele“. Oma emaga kohtusid nad palju aastaid hiljem, kuid isaga enam mitte kunagi.

Raamatu autorid on suutnud siiralt, usutavalt ja terviklikult nii pildi kui sõnaga edasi anda seda, mida võisid lapsed sellisesse olukorda sattudes mõelda ja tunda. Noorele lugejale annab raamat võimaluse tutvustada eestlasigi valusalt puudutanud küüditamist lastele arusaadavamal moel, sest selle teemalisi raamatuid on lastele ja noortele ilmunud väga vähe.

Raamat on võitnud palju auhindu ja seda igati teenitult, sest raamatu autorid on sidunud teksti ja pildi ilusaks tervikuks.

Kommentaarid