Otse põhisisu juurde

Kristin Hannah "The Women"

Kristin Hannahi raamatutes on sageli peategelasteks naised, kes ei lepi neile ettenähtud rolli ja kohaga selles ajas ning maailmas.  Naised, kes tahvad ise otsustada oma elu ja tehtavate valikute üle.  Nii ka selles raamatus. Kes sõjateemat enam ei talu, siis see lugu ei ole Teile, sest peamiselt räägib romaan ameeriklastest meditsiiniõdede, arstide ja sõdurite ränkadest üleelamistest Vietnami sõja ajal ja järgselt. Meestest, kes on ühiskonna silmis sõjakangelased ja naistest, kelle sõjast osavõtt vaikiti maha ning kelle läbielamisi ei peetud millekski, sest nemad ju ei osalenud püss käes lahingutes. 

60ndate keskpaik Ameerikas, vahetult peale JFK tapmist. Ameerika Ühendriikides keskendutakse sellel ajal kommunismiga võitlusele Vietnamis, õhk on patriotismist paks ning  noored mehed astuvad vabatahtlikult hordidena sõjaväkke. Frankie McGrath õpib medõeks ja elab oma konservatiivsete vanemate ja vennaga Californias Coronado saarel. Vanemate arvates on naiste peamiseks eesmärgiks elus leida endale abikaasa, saada lapsi ja hoolitseda pere eest. 

Frankie isal on kodus "kangelaste sein", kus eksponeeritakse sugulaste fotosid ja meeneid (muidugi meeste), kes sõjas käinud. Frankie venna väeteenistusse võtmise peol istutab üks venna sõber talle pähe mõtte, et ka tema fotod võiksid seal kangelaste seinal olla. Frankie liitub salaja sõjaväe meditsiiniõdede üksusega ning peale lühikursuse läbimist lennutatakse ta Vietnamisse. Noor ja kogemusteta meditsiiniõde Frankie saab kiirkorras kõige hullema väljaõppe, mis olla saab. Ethel ja Barb-meditsiiniõed, kel juba sõjakogemust piisavalt aitavad ka Frankiel sisse elada ja sõjaõudustega toime tulla ning neist saavad sõbrad terveks eluks. Meessuhteliinid selles raamatus on veidi naiivsed ja etteaimatavad, kuid mängivad oma rolli Frankie kasvamises naisena. 

Koju tagasi tulles ei tervita aga keegi naisi kangelastena, vaid neid justkui poleks sõjas olnudki. Ometigi on naistel täpselt samasugused probleemid ja raskused ületada, kui meestelgi: posttraumaatiline stress, unehäired ja sõltuvused. Frankie elu peale Vietnamit on kui ameerika mäed- teravate tõusude ja mõõnadega. Autor hoiab pinget üleval ning see, kas Frankie suudab ennast kokku võtta või on tema otsused drastilisemad, selgub alles päris lõpus.

Mida ma sellest raamatust uut teada sain?

Ameeriklased kasutasid Vietnamis sellist keemiarelva nagu "Agent Orange". Tegemist oli taimemürgiga, mida pihustati lennukitelt, et hävitada saaki ja džunglit, kus vietnami sissid ennast peitsid. Tegelikult mürgitasid ameeriklased seeläbi ka enda sõdureid, meditsiinitöötajaid, abipersonali, kes Vietnamis viibisid. Mürk põhjustas enneaegseid sünde, raseduse katkemist, arengupeetusega laste sündi, leukeemiat, nahavähki jpms.




Kommentaarid