Otse põhisisu juurde

Jevgenia Ginzburg „Ränk teekond“

 Jevgenia Ginzburg (1904-1977) oli juudi rahvusest vene kirjanik. 

Ta töötas Kaasanis ajakirjaniku ja õppejõuna ning tema abikaasa oli Pavel Aksjonov, Kaasani linnanõukogu esimees ja partei linnakomitee liige. Jegvenia oli ka ise kommunistliku partei liige.

Ootamatult aga muutus kõik – 1937.aastal stalinlike repressioonide käigus süüdistati teda riigivastases tegevuses, ta kõrvaldati õppejõuametist, heideti välja parteist ja arreteeriti. Ta veetis kümme aastat erinevates vanglates ja töölaagrites, lisaks kaheksa aastat asumisel Magadanis.  „Ränk teekond“ on tema mälestusteraamat neist väga rasketest aastatest.

Selle raamatu lugemine on raske, sest Jevgenia elu oli täis ülekohut,  piinlemist ja surma. Inimelu ega -väärikust ei peetud neil aastatel millekski ning iga päev oli võitlus elu eest. Samas on see raamat ka sellest, kuidas mitte alla anda ning leida täiesti lootusetutest olukordades siiski lootust. Ja vaatamata kõigele koledale leidus ikkagi häid inimesi, kes polnud kaotanud oma inimlikkust.

Jevgenia Ginzburg on üks vähestest autoritest, kes on kirjeldanud läbi isiklike läbielamiste ning kannatuste nõukogude vanglais ja vangilaagrites just naiste elu.

Raamatule on eessõna kirjutanud David Vseviov.

„Ränga teekonna” järgi valmis 2009. aastal film „Within the Whirlwind”.

Kommentaarid