Otse põhisisu juurde

Arndís Þórarinsdóttir ,,Surmasõlm”

Álfur on kaheteistaastane koolipoiss, kes elab ema, isa ja väikevenna Eikiga Reykjaviki eeslinnas. Álfuri parimaks sõbraks on Ragnar, nende ühiseks hobiks on sportvõimlemine. Võimlemisest on ta õppinud seda, et kui saldot teed, pead usaldama, et trennist on piisanud. Võib-olla ei piisa sellest täielikuks maandumiseks – kuid sellest peab piisama, et mitte kaela murda. 

Álfuri vend Eik on kolme aastane, ta ei räägi eriti, ega käitu nagu teised temavanused lapsed. Perekoosolekul kuuleb Álfur, et vennal on ekspertide arvates autism. Álfur ja tema vanaema arvavad, et tegu on vaid Eiki eripäraga, mitte haigusega. Álfur otsustab seista oma venna eest, kui kõik ütlevad, et sa oled teistsugune, siis sa ju hakkadki tahtmatult teistmoodi käituma. Kuidas saab Eik normaalne olla, kui ta kogu aeg kuuleb, et on teistsugune? Ta püüab venda oma nime ütlema panna, mängima õpetada. Ühel hetkel taipab Álfur, et Eik üritab, kui näeb, et Álfur tahab, et ta üritaks. Ta lihtsalt ei suuda rohkem. Poiss mõistab, et Eikil on kõige rohkem vaja toetavat ja temasse uskuvat perekonda. Ainus problem seisneb selles, et Eik ei saa teha seda, mida teised tahavad, et ta teeks. Kuid ta suudab teha kõike, mida ise soovib. Álfur on kindel, et Eik tahab lihtsalt õnnelik olla ja tal läheb hästi. 

Emal on õde Harpa, kellega pere juba neli aastat ei suhtele. Álfur tahab põhjust teda, miks nii on. Ta teab tädist seda, et ta oli kunagi väga hea sportvõimleja, olümpiavõistlustel ta kukkus ja tegi spordiga lõpparve, Atleedid nii ei tee, nad tõusevad püsti ja proovivad uuesti. Nad hoiavad pea püsti ja teavad, et kõik ei lähe alati plaanipäraselt. Brasiiliasse võistlusele mineku eel kaob Álfuril endasse usk, ta kardab matile minna, sellest aitab üle saada Svalgeir, kes kordab uuesti ,,Kui kukud, siis tõused uuesti püsti.“ Tädi Harpa õpetussõnad Álfurile ,,Sa tunned end paremini, kui sa ei ürita muuta seda, mida sa muuta ei saa. Ja oluline on ka mitte liiga kiiresti alla anda, vaid proovida muuta seda, mida muuta suudad. Sa pead lihtsalt aru saama, mis on mis. Oluline on see, kuidas sa asju näed“                                                                                                                                               

                                                                                                                                               Soovitab Mare


Kommentaarid