Otse põhisisu juurde

Allie Ticktin “Meeli arendavad mängud”

 

Selle käsiraamatu soovitaksin läbi lugeda kõigil, kes puutuvad kokku lastega, eriti väikelastega. Raamatus selgitatakse kaheksa sensoorse närvisüsteemi - nägemise, kuulmise, kompimise, haistmise, süva- ja sisetundlikkuse ning tasakaalumeele toimimist. Tuuakse näiteid, mida peaks laps kogema selleks, et need süsteemid kõik välja areneksid ja paremini toimiksid, eesmärgiks, et laps edaspidises elus paremini hakkama saaks.
Raamatus on toodud hulganisti mänge ja tegevusi laste meelte arendamiseks. Väga selgelt ja lihtsate näidetega on selgitatud, kuidas ühe või teise meele areng mõjutab lapse hakkamasaamist igapäevaelus ettetulevate olukordadega. Näiteks aitab sisetaju lapsel aru saada, kas tal on vaja potile minna, süüa või tunneb ta hoopis hirmu. Kui lapsel ei ole näiteks kuulmismeel hästi arenenud, siis on tal raske tunnis kaasa töötada, sest kaasõpilaste tekitatud helid häirivad teda.

Raamatust saad muuhulgas teada, miks on vaja lasta lapsel veeretada end kartulikotis või lubada mudida paljaste kätega toidu sees, mängida ahvipärdikut (kedagi, kes kordab teiste ütluseid) või ehmatada õhupalli lõhkemise peale.

Väga oluline on lasta lapsel ise tegevusi planeerida, lubada tal leida mänguasjadeks täiesti suvalisi esemeid ning lasta lapse fantaasial töötada.

Kõige olulisem – ärge unustage lapsega mängida!

Kommentaarid