Otse põhisisu juurde

"Lendoravaraamat"

Kahes raamatukoguringis erivajadustega inimestele võtsin teemaks 2023. aasta looma - lendorava. Ausalt öeldes ma ei olnud neile oravasarnastele loomadele varem väga palju mõelnud ega nende kurba saatusesse süvenenud. Materjali otsides avastasin suureks rõõmuks, et samal aastal on Keskkonnaameti poolt välja antud "Lendoravaraamat", mille koostajaks on Jaanus Vaiksoo. Uurisin muuhulgas raamatus olevaid fotosid ja unustasin hetkeks end vaatama lendorava suurtesse võluvatesse silmadesse, mis on paljusid temasse armuma pannud. Seda armast looma on metsas väga vähestel olnud au kohata. Lendoravad on salapärased loomad, kes küll inimesi ei karda, kuid oma vähese arvukuse ja öise eluviisi tõttu inimeste vaatevälja üldjuhul ei satu. Nende kehaehitus võimaldab neil lennelda puult puule, kuid muudab maismaal liikumise kohmakaks. 

Lendorav on Eestis I kategooria kaitsealune liik. Tal on looduslikud vaenlased ja lisaks nagu ikka - tema suurimaks hävitajaks on inimtegevus. Bioloogiliselt mitmekesiseid põlismetsi, kus kasvavad tema elukohaks vajalikud haavapuud ning on olemas muud hädavajalikud elutingimused, raiutakse maha. Lendorava teema tekitab nii mõneski dilemma, kas tähtsamad on majandushuvid või muud väärtused.

Raamatus on käsitletud erinevaid teemasid. Saab teada lendoravatest üldiselt, tema uurimisest, ajaloost, tema kaitsest, metsaomanike hirmudest ja vajadustest, kelle maalt neid leitakse ja inimestest, kelle jaoks omavad lendoravad suurt rolli.  

Lõpetuseks raamatus ühes peatükis Eestis elava sakslase poolt öeldu: "Kui midagi on juba kaotatud, on seda väga raske tagasi saada. Lihtne on lõhkuda ja hävitada, aga et seda uuesti luua, see nõuab alati tohutut vaeva ja kulutusi."

Elagu lendoravad!

Kommentaarid