Otse põhisisu juurde

Jon Fosse ”Triloogia. Unetus; Olavi unenäod; Õhtuväsimus”

Norra proosa- ja näitekirjanik Jon Fosse on kirjutanud novelle, lühijutte, luulet, lasteraamatuid, esseesid ja näidendeid. Fosse draamaloomingus on 40 näidendit ja neid on mängitud maailmas üle 900 korra. Tema teoseid on tõlgitud enam kui neljakümnesse keelde.

Pean tunnistama, et mina ei olnud Jon Fosse loominguga tuttav, aga kui ta äsja Nobeli kirjanduspreemia laureaadiks kuulutati, haarasin kätte tema “Triloogia”, mis on ilmunud eesti keeles 2017. aastal.

See teos koosneb kolmest üksteisel põhinevast lühiromaanist. Esimest osa lugedes ei saanud ma algul mõhkugi aru. Lugu kulges omas veidras uinutavas rütmis ning lõpuks leidsin end mingist kummalisest seisundist, millelaadsesse olin sattunud kunagi ammu Arnold Rüütli kõnet kuulates. Lugu keris aga aina edasi, nagu üks ühtlane lõputu mõttevool ning autor kui tubli külakiigutaja vedas mu selle vooluga kaasa.

Fosse stiil on väga eriline, sõna- ja lausekordused muudavad selle poeetiliseks ja unenäoliseks. Seega sain alles esimese lühiromaani lõpus aru, et olles küll peategelaste, 17-aastaste noormehe ja neiuga tuttavaks saanud, jäid kõige olulisemad sündmused ometi peitu sõnade taha.

Fosse ise on ühes intervjuus öelnud, et kirjutamine tähendab tema jaoks “loo maha panemist enne, kui see kaob”.
Järgmistes lühiromaanides rullub lahti lihtsate Norra kaluriküla inimeste traagiline ja süngevõitu lugu. Lühikeste fragmentidena esitatud sündmustik hõlmab pikki aastaid ja mitut põlvkonda. Näeme, kuidas peategelased rasketest oludest vahendeid valimata välja üritavad murda, ikka armastuse ja helgema tuleviku nimel, kujundades ja luues sellega enda ja oma järeltulijate rasket saatust. See triloogia on väga mitmetähenduslik ja põlvkondi läbiv, näidates, kuidas kõik kordub ja jätkub- musikaalsus, mõrvad ja enesetapud. Vihjeid on ka müütilisele piiblimõjule. 

Kindlasti tasub lugeda ja kogeda, kui tugevalt üks raamat lugejat mõjutada suudab, pannes mõtlema põhjuse ja tagajärje seaduse ning palju muu üle veel tükk aega pärast seda, kui teose sõbrale edasi oled andnud.

Kommentaarid