Otse põhisisu juurde

Taavi Sumberg “Õnnelik spordilaps. Kuidas olla maailmaklassi spordivanem oma lapsele”

Raili endiselt spordikirjandusest…

Taavi Sumberg on lõpetanud Tallinna Ülikooli kehakultuuriteaduskonna rekreatsioonikorralduse bakalaureuseõppe. Tudeerinud kümneid võõrkeelseid Sport Parenting raamatuid, kuulanud podcaste ning lugenud palju uuringuid. On vanemaid, kes usuvad, et lapse spordiarmastuse suurim looja on treener, kuid endise spordilapse ja tänase entusiastliku alustava spordivanemana on Sumberg veendunud, et iga lapse sportlikke eluviise mõjutavad enim tema vanemad. Lapsed alustavad spordiga vanemate suunamisel, kuid tihti lõpetavad sellega vanemate survestamise või asjatundmatuse tõttu. Paljud lapsed jätavad organiseeritud spordi pooleli 13. eluaastaks, kuna sport ei ole neile enam lõbus.

Raamatus “Õnnelik spordilaps” on vajalikud sporditeemad, mida autor koos 50 endast targema inimesega (endised ja tänased tippsportlased, hinnatud lastetreenerid jne) arutanud on. 

Arvan, et seda raamatut peaks lugema iga arukas lapsevanem, kelle peres kasvab spordilaps. Inimesed, kelle seisukohad selles raamatus on, annavad julgust, uusi mõtteid ja teadmisi selles, et kuidas laps õpiks sporti armastama ning jääks spordi juurde püsima. Samuti on see hea lugemine treeneritele ja loovhobidega tegelevate juhendajatele. 

Raamat annab hea ülevaate järgnevatest teemadest: trenniharjumuse kujundamine, õige spordiala leidmine, sobiva treeneri leidmine, sportlase pikaajaline areng, Norra kui eduka spordiriigi saladus, eeskujuliku ja enesekindla spordilapse kujundamine, kuidas kiita last nii, et sporditulemused tõuseksid, lapse toetamine kaotuse või eksimuse korral, lapsega autos suhtlemine pärast trenni või võistlusi, lapsevanema käitumine väljakul, spordilapse tervisliku toitumise põhimõtted, söömishäired ja nende ennetamine noortespordis ning kuidas mitte enda poolelijäänud unistust lapsele peale suruda.

Oli väärt lugemine ja rohkem rõõmsaid spordilapsi!

Kommentaarid