Otse põhisisu juurde

Kai Vare "Võlg"

Kui kõik ausalt ära rääkida, tegin otsuse sõlmida esimene tutvus
eestimaise krimikirjandusega, teose tagakaanelt leitud info põhjal. Raamatu lühitutvustus ütleb, et rahulikus Järva-Jaani alevis hakkavad toimuma salapärased juhtumused, mida asuvad uurima aktiivsed kohalikud pensionärid. Huvi tekitas asjaolu, et olen sündinud Järvamaal ja Järva-Jaaniski on elu jooksul mitmeid kordi käidud.
Krimiloo tegelaskond vastab minu ettekujutusele inimestest, kes võiksid väikeses asulas toimetada. Küllap tunneb igaüks, kes raamatusse süüvib , et sarnaseid inimtüüpe on varasemaltki kohatud.
Peategelasteks on alevisse rahulikku pensionipõlve nautima tulnud Rutt, tema naabrinaisest, veidi salapärane sõbranna Anu ja kohalik naistemees Mati. Ühel heal päeval avastavad Rutt ja Mati, et Anu on kadunud ja edasised sündmused on ettearvamatud.
Raamatus on mitmeid kõrvaltegelasi, kes vähemal või suuremal määral asjaga seotud. Nende elusaatustused mängivad suurt rolli loo traagilises lõpplahenduses. Krimiloosse kuuluvad muidugi ka laip ja politseinik nagu ette nähtud.
Raamatus ei ole peamine kriminaalne liin. Pigem on tegu lihtsa lugemisega elust ja inimestest, millele lisatud vürtsiks veidi põnevust. Usaldusväärsest allikast olen kuulnud, et raamat on Järvamaal väga populaarne. Niisamuti on ka meie raamatukogus sellesinase krimka ootejärjekord päris soliidne.


Autori debüütraamat võitis Tänapäeva kirjastuse kodumaiste krimiromaanide võistluse. Kai Vare on ERR-i ajakirjanik ja tõlkija.

Kommentaarid