Otse põhisisu juurde

Chris Bohjalian "Liivalossitüdrukud"

 

Julmi sündmuseid kujutav romaan sõjast, kaotustest ja magusvalusast armastusest, mis kujutab armeenlaste kannatusi. Lugu, mis  inspireeritud reaalsetest I Maailmasõja ajal toimunud ajaloosündmustest.  1,5 miljoni armeenlase massimõrv Süüria kõrbetes, mis teostati Ottomanide valitsuse nõudel ja armee poolt, on sündmus, mida Türgi riik tänase päevani eitab. Autor Chris Bohjalian on ise Armeenia juurtega Ameerika kirjanik. Paljudes kaasaegsetes romaanides kasutatakse kahe süzeeliini võtet, kus peategelane kaevub enda perekonna minevikku, mis peidab endas sageli dramaatilisi sündmusi ja elukäike, nii ka selles teoses. 
Laura Petrosian on New Yorgi kirjanik, kes avastab kogemata ajalehes olevalt fotolt, mis reklaamib näitust ühes Bostoni muuseumis, et tema vanaema elas üle Armeenia genotsiidi ning sellest saab alguse Laura suguvõsauurimse teekond. 
1915.aastal saabuvad Elizabeth Endicott ja tema isa vabatahtlike konvoi koosseisus Süüriasse Alepposse. Nende eesmärgiks on vahendada  abivajajatele toitu ja medikamente, mis kogutud Bostonist pärit Armeenia Sõprade ühenduse eestvedamisel. Aleppos tutvub Elizabeth noore Armeenia inseneri Armeniga, kes talle hinge poeb, kuid Armen on arreteerimise hirmus sunnitud liituma Briti armeega ning lahkub ootamatult linnast. Sõja ajal on ühendus pidamine raskendatud, kuid ometigi õnnestub neil kirja teel teateid saata ning nende armastus teineteise vastu aina tugevneb.


Kommentaarid