Otse põhisisu juurde

Maaja Lunde "Päikesevalvaja"

 

2019. aastal ilmus Maja Lunde aastaaegade kvarteti lummav esimene raamat “Lumeõde”, mis oli talve- ja jõuluraamat. Nüüd on ilmunud kevaderaamat “Päikesevalvaja”, mis tasus ootamist. Mõlemad raamatud on illustreerinud norra üks tuntumaid kunstnikke Lisa Aisato ja need illustratsioonid on tõesti võrratud ning annavad loole väga palju juurde.

“Päikesevalvaja” on lasteraamat, kuid nii rabavalt sügava sisuga lasteraamat, et sobib suurepäraselt lugemiseks ka täiskasvanuile. Süžee on seikluslik, kuid teemad mida käsitletakse on tõsised. On muret ja üksildust, surma ja kaotusvalu, aga vastukaaluks ka ka palju soojust, mõistmist, sõprust ja armastust. 

Muinasjutulise raamatu peategelane on teismeline tüdruk ja kõik tõsisedki teemad tema elukevades on käsitletud lapsele arusaadavalt ja helgeid lahendusi pakkuvalt. 


Tuli sai puuhalust hoogu juurde ja leegid peegeldusid vanaisa näos.“See laul on muldvana,” ütles ta.”Me oleme alati rääkinud lugusid sellest, kuidas päike ükskord kaua, kaua aega tagasi ära läks ja sajaks aastaks kadunuks jäi. Aga me arvasime, et need olid ainult muinasjutud. Me ei uskunud, et see võib päriselt juhtuda.”


“Aga miks on inimene joonistatud ilma värvideta?” küsis Poiss. “Miks ta nüüd teistsugune on?

Me vaatasime joonistust kaua ja see sai meile üha selgemaks.

“Võib-olla värvid tähendavad hinge?” küsis Poiss tõsiselt.

Ma noogutasin.

“Ja südant,” ütlesin ma.


“Ma proovisin mitte mõelda sellele, mida me tegema läksime ja keda kohtama pidime. Aga kogu aeg nägin ma silme ees Päikesevalvaja nägu. Läbitungiv pilk, tahmane nahk. Ja nägu segunes kiviplokile joonistatud mehe näoga, ta tumma karjega. Kujutasin ette, kuidas Päikesevalvaja oli niimoodi karjunud ning samal ajal oma värvid ja rõõmu kaotanud. Ja südame.Aga ta ei saanud olla kaotanud päris kõike, mõtlesin ma korraga, sest ta oli ju leidnud Poisi. Ja hoolt kandnud, et meie külal oleks midagi süüa. Väike osa pidi veel ta sees alles olema, väike osa sellest, mis sarnanes headusega." 

Kommentaarid