Otse põhisisu juurde

Deborah Feldman "Unorthodox"


Tutvustan ühte ingliskeelset raamatut "Unorthodox", kus oma elust räägib noor Williamsburgi Satmari kogukonnas kasvanud juudi naine. Satmari juudi kogukond ehk hassiidid elavad äärmiselt karmide ultraortodokssete religioossete reeglite alusel, eiravad tehnoloogiat ja kaasaegset ühiskonnakorraldust. Satmari juudid rändasid Euroopast Ameerikasse peale II Maailmasõda. Nende ideoloogia eesmärgiks on säilitada samasugune arhailine eluviis, nagu oli enne Euroopast väljarändamist. Kogukonna looja Yoel Teitelbaumi arvates oli holokaust karistuseks juutidele, kuna nad ei järginud enam oma pühakirja täie tõsidusega. Satmari juutide  kõrgeim vaimulik ja igapäevaelu juht on rebbe, kelle poole pöördutakse kõikide probleemide puhul. 
Deborahl oli kogukonnas teisejärguline staatus, kuna teda kasvatasid vanaema ja vanaisa. Tema isa oli vaimselt alaarenenud ning tema ema lahkus kogukonnast peale lahutust.
Elu oli määratletud paljude reeglitega, mida süüa, kuidas riietuda, kellega rääkida, mida tohtis teha ja mida ei tohtinud. Deborah leidis lohutust raamatute lugemisest, ometigi pidi ta raamatukogus käimist varjama ning lugemisvara oma vanavanemate eest peitma. Suur osa  biograafiast kirjeldab raskuseid, mis Deborahl tekkisid usu poolt piiratud teadmiste tõttu, kui tuli alustada pereelu. 
See lugu ühteaaegu šokeerib ja paneb sind õnnelikuna tundma, et meie ega ka meie laste elu pole reguleeritud või mõjutatud äärmusliku usu kaudu. Veel 2016.aastal kuulutati sekti poolt naistele kõrghariduse andmine ohtlikuks, kuna see olevat Tooras keelatud. Deborah teekonnast vabadusse on tehtud ka Netflixi lühiseriaal, kuid selles on kasutatud, vaid väikest osa raamatust.
Raamat ilmus nüüd ka eestikeelsena Sinisuka Valges sarjas pealkirjaga "Allumatu".

Kommentaarid